Održana tribina “Obitelj, ljubav, zdravlje i plodnost”

IMG 6249

Predavačica je bila dr Danijela De Micheli Vitturi, spec. obiteljske medicine, a moderirala je Kristina Rožić, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije

U sklopu korizmenih tribina o vrijednosti začetoga ljudskog života koje organizira Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije u četvrtak, 16. ožujka, u dvorani sv. Ivana Pavla II. održana je tribina „Obitelj, ljubav, zdravlje i plodnost”. Predavačica je bila dr Danijela De Micheli Vitturi, spec. obiteljske medicine, a moderirala je Kristina Rožić, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije.

U svom predavanju dr Vitturi je, uz ostalo, govorila oprirodnom planiranju obitelji pomoću Bilingsove metode pomoću koje se može prirodnim putem raditi na stvaranju obitelji preko praćenja vlastitih ciklusa te na taj način prepoznavanja plodnosti i neplodnosti. „To je znanje koje bi trebala imati svaka žena, ali i muškarac, kako bi njihov odnos moga biti što boljim. Ova se metoda ujedno može primijeniti tijekom cijelog reproduktivnog života“, kazala je doktorica Vitturi. Dodala je kako se metoda sastoji od četiri pravila, tri pravila ranih dana i pravilo vrhunca. Objasnila je kako su prednosti prirodnog planiranja u tome što nije potreban liječnik za prepoznavanje znakova plodnosti, u dugotrajnom korištenju, zbližavanju partnera, davanju mogućnosti planiranja začeća te stvaranja osjećaja zadovoljstva zbog ne uzimanja kontracepcija.

Upozorila je i kako dugotrajno korištenje kontracepcijskih sredstava kod žena može izazvati smanjenje plodnosti i izazvati razne bolesti, te tako ujedno i naglasila kako je zdravlje temelj prirodnog planiranja obitelji, osobito uz one koje najviše volimo, jer plodnost muškarca i žene je preduvjet za stvaranje života. Za uspješno prirodno planiranje obitelji također ističe potrebu, uz prisutnost vjere, za kvalitetnim dijalogom među supružnicima „jer muškarac i žena ne mogu biti uzajamni gospodari svojih tijela bez iskrenog dijaloga i poznavanja obiju različitih strana koje imaju zajednički interes“.

S obzirom na trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj doktorica Vitturi iznijela je podatke kako je trenutačno 50% obitelji s jednim djetetom, 30% s dvoje, 10% s troje, 2% s četvero djece, dok 1% i manje je obitelji s petero i više djece. No na kraju je kazala i kako nije potrebno isticati nekoga tko ima petero, šestero ili osmero djece, nego kako treba pomoći onima koji nemaju ni jedno dijete da stvore uvjete za to prvo dijete.

Predstavljajući predavačicu voditeljica savjetovališta Rožić kazala je kako je dr Vitturi žena koju karakteriziraju odlične organizatorske sposobnosti, vjera, autentičnost, upornost, toplina i velikodušnost, te kako je u braku 34 godina i kako je majka osmero djece. „Dr. Danijela je uistinu jedno vrelo informacija – ne samo zbog toga što organizira ili na druge načine sudjeluje i konstantno nadopunjuje svoje znanje već dugi niz godina na brojnim seminarima, obiteljskim školama, tribinama, gostovanjima razne vrste – nego, još i više svojom spremnošću da podijeli svoja znanja i iskustva sa svima onima koji su voljni imati koristi ili drugima preporučiti ponuđeno.“

Mons. dr. Stanko Lasić, v.d. generalnog vikara Dubrovačke biskupije, na kraju je zahvalio dr Danijeli De Micheli Vitturi na zanimljivom predavanju te podržao njenu tvrdnju kako treba obiteljima omogućiti temelje za osnivanje obitelji. Dodao je i kako je primijetio da je sve više obitelji koje imaju troje djece te kazao kako „nema ništa svetije na svijetu od trudne žene koja nosi život i koja ga želi donijeti do kraja.“

Na kraju predavanja sudionici tribine postavljali su pitanja vezana uz navedenu temu, a također su ispunili i anonimni anketni upitnik životnih vrijednosti pomoću kojeg se dr. Vitturi želi bolje upoznati sa stavovima o važnim osnovnim životnim vrijednostima.

Nikša Sentić, dubrovacka-biskupija.hr

IMG 6234

No Comments

Post A Comment