Održana tribina „Izlazak iz tame – postabortivni sindrom i što o njemu trebate znati“

piit4

U organizaciji udruga Hrvatska za život i Podružnice „Branimir Richter“ Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), 8. studenoga 2017. održana je tribina „Izlazak iz tame – postabortivni sindrom i što o njemu trebate znati“

U prostoru HKLD-a tražilo se mjesto više zbog iznimno velikog interesa javnosti za temu postabortivnog sindroma o kojemu se u Hrvatskoj u stručnim krugovima i u medijima nedovoljno govori.

Pobačaj ima negativne posljedice za ženu, oca djeteta, druge članove obitelji, prijatelje i zdravstvene radnike koji sudjeluju u njegovom izvođenju. Jedan od negativnih aspekata pobačaja je postabortivni sindrom koji se pojavljuje kod velikog broja žena koje su počinile namjerni pobačaj, ili doživjele spontani pobačaj.

Dr. sc. Petar Bilić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče, u svom izlaganju je pojasnio da u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti ne postoji entitet postabortivni sindrom obzirom se on manifestira kroz kliničke slike različitih već poznatih psihijatrijskih poremećaja: depresije, anksioznosti, zlouporabe psihoaktivnih tvari, akutna stresne reakcije, PTSP-a, različitih neurotskih reakcija. Također, postabortivni sindrom nije dovoljno prepoznat od strane struke, nije dovoljno jasno definiran i danas se o njemu vode nepotrebni svjetonazorski sukobi, čak i u znanosti. Naveo je podatke najvećeg svjetskog istraživanja u kojemu je obuhvaćeno oko 163 tisuće žena koje su imale pobačaj, njih 81% je imalo povećan rizik za razvoj psihičkog poremećaja. Liječenje postabortivnog sindroma u Hrvatskoj nije specifično organizirano te mnoge žene traže pomoć u duhovnim centrima.

Petra Karaula, prvostupnica Učiteljskog fakulteta, naglasila je važnost povezanosti majke i djeteta, pogotovo u prve tri godine njegova života. Istaknula je da žene koje nose psihičke i fizičke posljedice pobačaja, nerijetko nisu u stanju pružiti adekvatnu ljubav i skrb svome djetetu što vodi do zanemarivanja. Takvo ponašanje majke može kod djeteta razviti negativnu privrženost, nemir i nesigurnost, a kasnije u adolescenciji i destruktivno ponašanje prema roditeljima i okolini.

piit

Lidija Dugan, voditeljica duhovnog programa za ozdravljenje žena koje pate od postabortivnog sindroma – „Oprostom oslobođene“, navela je da program djeluje izuzetno učinkovito te da žene koje prođu kroz njega pronalaze ozdravljenje i oproštenje. Naglasila je da od pobačaja ne pate samo žene, nego i njihovi partneri, medicinsko osoblje i svi oni koji su na bilo koji način sudjelovali u toj odluci.

Svoje osobno svjedočenje o postabortivnom sindromu s nazočnima je podijelila gospođa Ana Paulić.

Suorganizator ove tribine, udruga Hrvatska za život ovom tribinom želi senzibilizirati javnost o postojanju postabortivnog sindroma i svim njegovim negativnim učincima na društvo te uputiti apel nadležnim lokalnim i državnim institucijama da adresiraju ovaj javnozdravstveni problem koji je uzrok patnje prije svega žena, ali i cijele obitelji. Uputiti će prijedlog Gradu Zagrebu da sufinancira programe informiranja žena o ovom problemu putem brošura u zdravstvenim ustanovama i ginekološkim ordinacijama. Također, pozvati će Grad Zagreb da sudjeluje u uvođenju stručnog savjetovanja žena koje žele napraviti pobačaj. Konačno, traže da se u proračunu za 2018. godinu, izdvoje sredstva za navedene programe, kako bi svaka žena mogla ostvariti svoje pravo na potpunu informaciju i stručnu pomoć.

(Filip Đekić, dr.sc. Petar Bilić, dr.med.)

piit1

No Comments

Post A Comment