Održana tradicionalna Korizmena duhovna obnova splitske podružnice HKLD-a

U subotu, 1. travnja 2023. godine s početkom u 16 sati je u Franjevačkom klerikatu u Splitu održana Korizmena duhovna obnova splitske podružnice HKLD-a. 

Nakon okupljanja u dvorani za sastanke slijedili su kratki pozdravni govori i uvodni dio duhovne obnove. Predsjednik podružnice, dr. Grković je pozdravio okupljene kolegice i kolege i zahvalio domaćinu, fra Domagoju Runji na vremenu i trudu oko organizacije duhovne obnove. Nazočne je obavijestio o aktualnostima iz rada splitske podružnice, a nakon toga su se svi nazočni članovi (gotovo trideset) ukratko predstavili jer je ovo bila prva prilika za druženje sa fra Domagojem, budućim duhovnikom podružnice.

Nakon što se fra Domagoj ukratko predstavio kazavši da je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i profesor na Katedri Svetog pisma Starog zavjeta KBF-a u Splitu, nastavio je s prigodnim korizmeni razmatranjem. U središtu razmatranja bili su događaji posljednje večere i muke Gospodinove i to kroz kontekst ponašanja Isusovih učenika, posebno Jude i Petra. Pokušali smo se uživjeti posebno u čin Judine izdaje, fra Domagoj nas je podsjetio da je Juda postao svjestan što je učinio, da se pokajao, da je čak vratio novac koji mu je bio određen kao cijena izdaje, da je svoj grijeh jasno i izgovorio! Ali na krivoj adresi, to nije zanimalo glavare svećeničke i starješine!  Juda je bio ostao sam sa svojim grijehom i nije se mogao nositi s njegovom težinom pa je sam sebi presudio. Upravo je to temeljna razlika u pogledu na grješnika od strane Crkve koja ne želi da nam se dogodi da ostanemo sami sa svojim grijesima. Kroz sakrament ispovjedi imamo mogućnost riješiti se tereta i muke grijeha i spoznati veličinu Gospodinova milosrđa.

Fra Domagoj nam je objasnio i značenje vina pomiješanog sa žuči te zašto ga je Krist okusio ali ga nije htio piti a onda je i protumačio događaje koji su slijedili neposredno nakon Kristove smrti na križu. 

Još pod snažnim dojmom razmatranja, imali smo priliku za ispovijed nakon koje smo svi zajedno proslavili Sv. misu. 

Druženje smo nakon mise nastavili u samostanskoj blagovaonici gdje smo se okrijepili slanim i slatkim delicijama kojima su naši članovi i domaćini osladili još jedno od naših tradicionalnih druženja.

Zahvaljujemo još jednom fra Domagoju i našim ljubaznim Franjevcima uz preporuku za buduća druženja. 

Dr. Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLD-a

 

No Comments

Post A Comment