Održana redovita XXVI godišnja skupština HKLD-a

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 1

U toplu jesensku subotu, 13.10.2018., na zagrebačkom Svetom Duhu održana je redovita XXVI godišnja skupština HKLD-a. Skupština je započela u 10 sati sa svetom misom u samostanskoj crkvi franjevaca konventualaca koju je predvodio p. Pero Nikolić, SJ, u koncelebraciji s fra Josipom Blaževićem, OFMConv

Nakon misnog slavlja okupili smo se u dvorani svetog Franje na radom dijelu skupštine. Okupljene je na početku pozdravila predsjednica Društva, prof. dr. sc. Ana Planinc- Peraica, koja je i predvodila uvodnu molitvu. Nakon prihvaćanja dnevnog reda, uslijedio je izbor Radnog predsjedništva. Za predsjednika je izabran dr. Franjo Turalija, a ostali članovi Radnog predsjedništva bili su dr. Danijela de Micheli Vitturi, dr. Mirko Petrošević, dr. Ivan Krajinović i dr. Žarko Šperanda. Za zapisničara je izabrana dr. Matea Pešorda, a za ovjerovitelja zapisnika dr. Petra Rajčić.

godisnja skupstina 2018 2

Zatim su uslijedila izvješća. Predsjednica prof. Planinc-Peraica je izvijestila okupljene o brojnim aktivnostima u protekloj godini. Održana su brojna predavanja, sudjelovalo se na hodočašćima, proslavi 25. godišnjice Sekcije mladih, organizirana su predstavljanja knjiga te posjeti podružnicama. Posebno je istaknula osnivanje nove podružnice HKLD-a u Imotskom, što su okupljeni pozdravili pljeskom. Naglasila je i kako su poduzete brojne aktivnosti u organizaciji 25. kongresa međunarodne udruge katoličkih liječnika koji je održan u Zagrebu, od 30.5.- 2.6.2018. Zahvalila se svima koji su sudjelovali u pripremi kongresa, posebno članovima Sekcije mladih koji su dali kongresu živost i pokazali gostima iz cijelog svijeta kako je Crkva u Hrvata mlada i živa.

godisnja skupstina 2018 5

Predsjednica je najavila kako je u planu ponovno pokrenuti neformalne susrete u prostorima HKLD-a u Praškoj, organizirati posjete podružnicama, sudjelovati u radu FEAMC-a, uključiti Sekciju mladih i Sekciju doktora dentalne medicine u rad FEAMC-a te iduće godine organizirati drugi međunarodni kongres „Etika u dentalnoj medicini“. Izvijestila je kako se je dugogodišnji duhovnih HKLD-a biskup Pozaić zahvalio na toj dužnosti i Društvo će uskoro dobiti novog duhovnika.  

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 2

Glavni tajnik Društva, dr. Ivan Pavao Gradiški, izvijestio je o ukupnom broju članova društva, broju novih članova u proteklom razdoblju te o preminulim članovima kojima smo odali počast minutom šutnje. Dr. Miroslav Bojić, rizničar, podnio je detaljno financijsko izviješće. Prof. dr. sc. Vlado Jukić, predsjednik Nadzornog odbora, izvijestio je kako je HKLD radio u skladu sa Statutom i zakonima te da nije uočeno nepravilnosti u radu Društva, a prim. dr. sc. Ružica Šmalcelj izvijestila je kako nije stigao niti jedan zahtjev za pokretanje postupaka pred Sudom časti.

godisnja skupstina 2018 3

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević je govorila o uspješnom 25. kongresu FIAMC-a na kojem je bilo okupljeno oko 300 sudionika iz tridesetak zemalja svijeta. Podsjetila je kako je pristigao i poseban blagoslov pape Franje za sudionike kongresa, kojima je bilo omogućeno i dobivanje potpunog oprosta grijeha. Naglasila je kako je ostvarena suradnja s velikim brojem sponzora i kako su za veliki broj mladih osigurane besplatne kotizacije i smještaj. Kongres je donio Društvu veću prepoznatljivost u Hrvatskoj kao i financijsku korist.

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 6

Uslijedila su izviješća sekcija, među kojima su se posebno isticale Sekcija mladih, Sekcija doktora dentalne medicine i Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara. Sekcija mladih je u studenom 2017. veoma svečano i veselo proslavila 25. godišnjicu postojanja, uz sudjelovanje brojnih sadašnjih i bivših članova. Predstavnici podružnica osvrnuli su se na aktivnosti u razdoblju od prethodne skupštine. Pojedine podružnice bile su vrlo aktivne, održavale su redovita mjesečna predavanja, organizirali proslave blagdana sv. Luke, duhovne obnove u Došašću i Korizmi, proslave Dana života i Dana bolesnika te sudjelovali u župnim aktivnostima i tečajevima priprave za brak. Predstavnici podružnica su uglavnom isticali kako mali broj članova dolazi na susrete i kako su to većinom osobe srednje i starije životne dobi. Postoji potreba za animiranjem mladih kolega koji bi se priključili Društvu i donijeli svježinu i potrebnu živost. Predsjednik Radnog predsjedništva dr. Turalija otvorio je raspravu o izviješćima koja su zatim i prihvaćena.

Predsjednik Radnog predsjedništva predstavio je prijedlog promjena Statuta koje su nužne kako bi Društvo moglo funkcionirati u skladu sa Zakonom o udrugama. Tada je ustanovljeno da Skupština više nema kvoruma. Prerani odlazak delegata izazvao je negodovanje onih pristiglih iz udaljenih krajeva Hrvatske.  

Službeni dio Godišnje skupštine je završio molitvom koju je predvodio dr. Žarko Šperanda, a zatim su okupljeni nastavili druženje u klaustru samostana.

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 3

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 4

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 5

redovita XXVI godišnja skupština HKLD a 7

godisnja skupstina 2018 1
No Comments

Post A Comment