Održana redovita izvještajna godišnja Skupština i predavanje o postignućima u splitskoj interventnoj nuroradiologiji te o posebnostima bolničke pastoralne skrbi

Skupština

U ponedjeljak, 2. studenog u 19:30 sati u prostorijama splitske Podružnice HKLD-a održana je redovita izvještajna godišnja Skupština društva na kojoj je predsjednik prof. Ivica Grković upoznao nazočne sa svim aktivnostima koje su održane u 2019. godini, kako stručnim tako i s aktivnostima duhovnog sadržaja. Tajnica dr. Anita Strujić-Vladanović nas je podsjetila da je popis članova tijekom prošle godine revidiran i da je na popisu Podružnice 146 članova koji su se izjasnili da žele nastaviti biti aktivni članovi. Financijsko izviješće Podružnice (u odsustvu rizničarke magistre Milke Jukić) podnio je predsjednik a dr. Danijela De Micheli Vitturi prikazala je svoje izvješće regionalne koordinatorice za dalmatinske podružnice. Sva su izvješća jednoglasno usvojena nakon čega je predsjednik podsjetio nazočne članove na planirane aktivnosti do ljetne pauze. Don Ante Mateljan je sa zadovoljstvom izvijestio o početku radova na premještanju i preuređenju bolničke kapelice na Križinama naš duhovni asistent don Stipan Šurlin je izvijestio o aktivnostima mladih (pridruženih) članova i o njihovom nedavnom, uspješno organiziranom vikendu u Dubrovniku.

Skupština je završila oko 20:15, a naš susret nastavili smo stručnim predavanjem našeg člana dr. Dragana Dragičevića, intervencijskog neuroradiologa koji je svoje predavanje naslovio ‘Liječenje akutnog infarkta mozga – nove tehnološke mogućnosti i etičke dvojbe’. Dr. Dragičević nas je upoznao s činjenicom da je ishemijski moždani udar jedan od glavnih zdravstvenih problema zapadnih zemalja koji zahtjeva iznimnu hitnoću i preciznost u dijagnostičkom i intervencijskom postupanju. Osim trombolize, u KBC-u Split u zadnje dvije godine intervencijski neuroradioločki tim izvodi mehaničke trombektomije. Dr Dragičević je prikazao neke od 152 slučaja u kojima je ‘trombektomijski tim’ intervenirao re-kanalizirajući moždane arterije i tako spašavao pacijente od sigurne smrti ili trajnog invaliditeta. Na kraju je dr. Dragičević progovorio i o nekim etičkim dvojbama koje dovode u vezu dob/starost pacijenta s opravdanošću ovakve (jako skupe) intervencije i zaključio da dob ni u kojem slučaju ne može biti isključujući ‘kriterij’ za postupak.

Fra Miro

Fra Miroslav Ančić, bolnički kapelan na Križinama je u drugom dijelu bogato ilustriranog predavanja pričao o svojim iskustvima i izazovima pastoralne skrbi za bolesnike i zdravstvene djelatnike tako da smo svi mogli osjetiti važnost, značaj i posebnost bolničkog dušobrižništva.

U neizostavnom neformalnom dijelu druženja nakon predavanja mogli smo s našim predavačima komentirati njihova iskustva uz prikladnu okrjepu.

Prof. dr. sc. Ivica Grković, predsjednik HKLD Split

Predavanje pitanja

No Comments

Post A Comment