Održana misa za prof. Branimira Richtera, korizmena duhovna obnova i redovna godišnja Skupština podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto D Tomić 1

Kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere, redovna godišnja Skupština podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu održana je 13. ožujka 2021. godine u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije u zagrebačkoj Dubravi (Av. G. Šuška 2)

Korizmenu duhovnu obnovu i misu u 10 sati predvodio je duhovnik podružnice fra Draženko Tomić. U 11 sati molitvom je započela skupština podružnice: izabrana su tijela skupštine (predsjedništvo, zapisničar i ovjerovitelj zapisnika), usvojena su izvješća predsjednice prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, tajnice Andreje Koščec mag. pharm. i rizničara dr. Miroslava Bojića, usvojeni su plan rada i financijski plan za 2021. godinu te su izabrani predstavnici za godišnju skupštinu HKLD-a. Nazočne je pozdravio i predsjednik društva prim. doc. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med.

Obraćajući se nazočnim medicinskim djelatnicima duhovnik Tomić je među ostalim rekao kako ovo proljetno, korizmeno vrijeme, može pomoći čišćenju tijela i duše. „Čišćenje“ ovdje znači „traženje“, traženje onog čija je čovjek slika. „Na nekim razinama ljudskog znanja, koje medicinsko osoblje bez daljnjeg posjeduje, sve je teže razlučiti razum od moždanih valova, dušu od hirova endokrinih žlijezda, osjećaje od manje ili više sretnih neuronskih sinapsi, jednom riječju animalno ljudsko biće od njegove humane dimenzije a kamo li od njegove proklamirane besmrtne perspektive. A upravo besmrtnost ljudskog bića jest ‘razlog bez kojeg’ božje postojanje (za čovjeka) biva irelevantno. Kako bismo spasili boga i kako bi onda on spasio nas valjalo bi se u ovom korizmenom vremenu dati na potragu za ljudskom besmrtnošću.

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto A Koščec 2a

U tom angažmanu ne treba nam ići na patologiju da bismo se osvjedočili o besmrtnosti tijela, pa nam preostaje zagovarati besmrtnost duše. Ona, iako najčešće zagubljena u svakodnevnim egzistencijalnim zbivanjima i užurbanostima, neadekvatnim psihičkim i tvarnim terapijama, bolestima i otuđenjima, u rijetkim trenucima kad ‘dođe k sebi samoj’ silovito traži nekog tko joj je po (besmrtnoj) strukturi sličan.

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto I Barišić 6

Ovisno kojom je stazom naučena (odgojena) tragati – ovom zemaljskom (materijalnom) ili onom nebeskom (duhovnom) – takav će najčešće biti i rezultat njezine potrage. Ovaj korizmeni smjerokaz (obnova) traganju naše duše u trenutku kad je ona ‘došla k sebi samoj’ skreće nas na onu nebesku stazu gdje bi naša besmrtna duša mogla susresti svog besmrtnog tvorca“, zaključuje Tomić.

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto D Tomić 2

Osvrćući se na rad zagrebačke podružnice HKLD-a u 2020. godini predsjednica Ljubanović ukazala je na činjenicu kako se zacrtani plan rada – usprkos pandemiji i potresu – gotovo u potpunosti ispunio, u predpandemijskom razdoblju u potpunosti, a u pandemijskom razdoblju kroz sadržaje koji su se odvijali s manje prisutnih članova ali i sa suvremenim tehnikama komuniciranja „na daljinu“. Sličan ambiciozan plan zacrtan je i za ovu godinu. On uključuje mise, hodočašća, predavanja, likovne kolonije, humanitarne akcije, sastanke odbora i sekcija i druge aktivnosti uz poštivanje epidemioloških mjera. Rizničar Bojić je skupštini podastro prihode i rashode te pokazao kako društvo svoje tekuće poslovanje financira od članarina. U tim granicama zacrtan je i financijski plan za iduću godinu. Tajnica Koščec predstavila je pozitivnu statistiku podružnice: broj umrlih gotovo je dvostruko manji od broja novo učlanjenih. Predsjednik Čivljak je izvijestio o aktivnostima središnjeg Upravnog odbora HKLD-a te nazočne u svojstvu delegata zagrebačke podružnice pozvao na skoru skupštinu društva.

D. T., Zagreb, 13. 3. 2021.

Fotografije snimili: I. Barišić, A. Koščec

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto I Barišić 4

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto I Barišić 12

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto I Barišić 14

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto D Tomić 3

HKLD Sveta misa i Godišnja Skupština Podružnice Branimir Richter Zagreb 13 03 2021 foto I Barišić 17

hkld.hr

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment