Održana korizmena duhovna obnova za članove zagrebačke podružnice HKLD-a u Plaškom

plaški 1

Dana 6. travnja 2019. g. održana je korizmena obnova u Plaškom pod duhovnim vodstvom fra. doc. dr. sc. Draženka Tomića, duhovnika Podružnice „Branimir Richter“ Zagreb i preč. dr. sc. Željka Blagusa, župnik u Zagorju Ogulinskom

Druženje je započelo okupljanjem kod zgrade Gradskog poglavarstva u Zagrebu u 7:30 h. Krenuli smo nešto prije 8 h. Okupilo nas se sveukupno pedeset, što članovima HKLD-a, što članova njihovih obitelji i prijatelja. Posebno nam je drago da je među nama bilo 15 članica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara. Vođe puta bile su prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb i gđa. Slavica Grubišić, administrativna tajnica HKLD-a Tijekom puta vladalo je više nego dobro raspoloženje. Na samom početku atmosferu je podiglo društvo s kraja autobusa koje je zapjevalo dobro poznate stihove. Kako bi putovanje prošlo bez problema, a nas sve zaštitio Božji blagoslov, iskoristili smo priliku i izmolili krunicu uz prikladne napjeve. Nakon toga, Marko Kolić, student 3. godine povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrbu, upoznao nas je s poviješću kraja u koji smo putovali, a prof. dr. sc. Đuro Blažeka s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio nam je o jeziku toga kraja. Uz pokoju čašicu rakije, još koju molitvu i mnoštvo ugodnog razgovora putovanje do Plaškog prošlo je gotovo u trenu.

U Plaškom nas je dočekao uvijek dobro raspoloženi fra. Draženko zahvaljujući kojem se i održala ova korizmena duhovna obnova. Dočekao nas je prepun Božjeg blagoslova i širom otvorenih vrata. Nakon obilnog doručka kojega je pripremio fra. Draženko, svi prisutni su mogli razgledati i kupiti predmete i domaće prehrambene proizvode lokalnih proizvođača po povoljnim cijenama.

Nakon druženja i kratkog odmora, dobro raspoloženi članovi puta uputili su se u župni stan gdje je preč. Blagus održao predavanje s temom o neplodnoj smokvi. Iza toga je bila prilika za ispovijed, a u 12 h je bila Misa koju je također predvodio preč. Blagus. Misa je bila u župnoj crkvi sv. Ane u Plaškom. Sv. Ana je zaštitnica majki, trudnica i rodilja kojoj se stoljećima utječu žene prije porođaja i nerotkinje, majke i udovice, radnice i kućanice, odgojiteljice i vjeroučiteljice. Nakon svete Mise, još malo druženja ispred crkve i pokoje fotografije uputili smo se u restoran “Gradina” u Josipdolu.

Nakon prigodnih riječi i molitve započelo se s blagovanjem, koje je, sudeći po tanjurima, bilo vrlo dobar pogodak organizatora u odabiru restorana. Većina će ovaj ručak pamtiti i po šalama fra. Draženka o kojima se pričalo i u autobusu pri povratku u Zagreb. Nakon ručka uputili smo se u Tounj.

U Tounju, kraj župne crkve sv. Ivana Krstitelja, dočekala nas je obitelj Pribanić i gđa. Mira Posavec koji su nam poslužili kavu i domaće kolače. Velik dio grupe je posjetio Tounjsku pećinu, a nakon toga je bio križni put u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koji je predvodio fr. Draženko. Tounjci su ponosni da je njihovu župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja projektirao Herman Bolle, isti onaj koji je obnovio Zagrebačku katedralu. Posjet Tounju smo završili razgledanjem čuvenog kamenog tounjskog mosta na dva kata koji premošćuje rijeku Tounjčicu i dio je drevne Jozefinske ceste koja spaja unutrašnjost Hrvatske i Senj.

Iako je planirani polazak iz Tounja za Zagreb bio oko 16:00 h, u konačnici se krenulo oko 17:00 h. No, mislim da velika većina to nije niti primijetila obzirom na dobro raspoloženje i atmosferu. U svakom slučaju, nadam se da će ovakvih putovanja i druženja biti i više jer osim što pridonose duhovnom razvoju svakog ponaosob, grade i dobre međuljudske odnose.

Autori: Marko KolićDanica Galešić Ljubanović
Fotografije: Andrea Koščec

Tounj

plaški

 

No Comments

Post A Comment