Održana komemoracija za biskupa Valentina Pozaića / VIDEO, FOTO

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu 17. lipnja 2023., u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a, održana je komemoracija za mons. dr. Valentina Pozaića, pomoćnoga biskupa zagrebačkog u miru i prvog duhovnog asistenta Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva

Komemoraciju su otvorili članovi Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci kompozicijom Ubi caritas francuskog skladatelja Mauricea Durufléa na tekst antifone iz 8. stoljeća Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog. Program komemoracije vodila je tajnica Društva magistra farmacije Andrea Koščec koja je u uvodnim riječima pozdravila okupljene članove HKLD-a, članove obitelji i štovatelje pokojnoga mons. dr. Valentina Pozaića.

Prvi govornik na komemoraciji bio je prof. dr. sc. Ivan Šestak, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te predstavnik Hrvatske pokrajine Družbe Isusove kojoj je biskup Pozaić pripadao. Prof. Šestak je prikazao životni i profesionalni put patera Pozaića za vrijeme njegovoga djelovanja u Družbi Isusovoj, do njegova imenovanja biskupom. Osvrnuo se na brojne odgovorne službe koje je predano i odgovorno p. Pozaić obnašao u svojoj Družbi, ali i njegov doprinos osnivanju Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, koji je godine 2016., pod nazivom Fakultet filozofije i religijskih znanosti, postao punopravnom sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu. 

Papa Ivan Pavao II. imenovao je p. Pozaića pomoćnim biskupom zagrebačkim, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. O njegovom životu i djelovanju kao pomoćnog zagrebačkog biskupa govorio je mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije te izaslanik predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkog nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše. Mons. Subotičanec istaknuo je tri područja pastoralnog djelovanja biskupa Pozaića: brigu za osobe posvećenoga života, upravljanje radom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te pastoralnu skrb za Bjelovarsko-kalnički i Zagorski arhiđakonat. U odnosu prema osobama posvećenog života i redovničkim zajednicama mons. Pozaić je postupao blago i očinski, dajući brojne savjete i upute, napose u više vizitacija koje je obavio u samostanima na području Zagrebačke nadbiskupije. Jasnim izričajima, detaljnim izvještajima o obavljenim poslovima, znanstvenom preciznošću i mudrim procjenama, vodio je značajne nadbiskupijske projekte, dajući svojim suradnicima osjećaj pouzdanja i sigurnosti. Mnogi se i danas rado prisjećaju njegovih odrješitih stavova koji su u brojnim situacijama donošenja odluka bili oslonac i poticaj za ispravno djelovanje, naglasio je mons. Subotičanec.

Mons. Valentin Pozaić bio je cijenjen i u međunarodnim krugovima. Stoga nam je bila iznimna čast što nam se na komemoraciji biskupu Pozaiću pridružio i mons. Renzo Pegoraro, generalni tajnik Papinske akademije za život, koji se osvrnuo na djelovanje biskupa Pozaića kao profesora moralne teologije i etike na Papinskom sveučilištu Gregorijana, njegov rad u uredništvu hrvatskog programa Radio Vatikana te više od 20 godina službe duhovnog asistenta Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC). Mons. Pegoraro posebno je istaknuo biskupov moralni integritet i autoritet uz osjećaj za rano prepoznavanje različitih izazova vremena koji su se pojavljivali razvojem medicinske struke te istančanim osjećajem za očuvanje katoličkih moralnih načela u medicinskoj etici. 

Aktualni duhovnik HKLD-a, prof. dr. Ivan Bodrožić, osvrnuo se na doprinos biskupa Pozaića prilikom utemeljenja HKLD-a te njegovih 28 godina služenja kao duhovnog asistenta HKLD-a. Prof. Bodrožić prikazao je djelovanje mons. Pozaića kao duhovnika – stražara, koji bdije nad svojim narodom, u onom duhu u kojem je starozavjetni prorok dobio poslanje da bude stražar. Bio je prorok koji trubi u trublju promatrajući i proučavajući pogubne fenomene suvremenoga svijeta kao što je grijeh, nemoral, nastranost, bezboštvo, ugroza života, izmjena paradigme braka i obitelji, eksperimentiranje s čovještvom, te je intenzivno upozoravao i poučavao odgajajući i članove HKLD-a da odvažno brane iste vrijednosti, istaknuo je prof. Bodrožić. No prikazao je rad biskupa Pozaića i kao duhovnika – pastira, koji bdije nad svojim stadom, te velikog borca za kulturu života. Zbog nemogućnosti da nam se pridruži uživo zbog službenog puta u inozemstvo, njegov tekst pročitao je tajnik HKLD-a, dr. Andrija Miculinić.

Posljednji se skupu obratio predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak koji je zahvalio svim govornicima i nazočnim gostima koji su nam se pridružili u komemoraciji za našeg preminulog duhovnika biskupa Valentina Pozaića. Zahvalio je Bogu na daru patera Valentina Pozaića kojega nam je poslao kao idejnog začetnika i utemeljitelja HKLD-a te našeg prvog duhovnog asistenta. No mons. Pozaić pratio je ne samo našu formaciju kao katoličkih liječnika i ljekarnika, već nam je bio i brižni otac koji prati naše profesionalne karijere, ali i obiteljske živote. I uz biskupsko geslo Elige vitam! – Život biraj! poručio nam je da slijedimo osnovno poslanje liječničkog poziva: skrb za bolesne i nemoćne te zaštitu ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

Pogledajte video autora Filipa Borasa:

 

Na kraju komemoracije, HKLD-ovci su se oprostiti od svoga duhovnika stihovima pjesme koju je biskup Pozaić tako rado slušao i pjevao, pjesme hrvatskog pjesnika Dragutina pl. Domjanića „K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka, tak’ i k tebi, Majka Božja, srce siromaka…“ koju su izveli članovi Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci

Komemoraciji su uz ranije navedene govornike i članove biskupove obitelji te članove HKLD-a nazočili još i: p. Alfred D’Souza, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj i izaslanik nuncija mons. Giorgia Lingue; dr. Ermanno Pavesi, dugogodišnji dužnosnik Europske (FEAMC) i Svjetske asocijacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC); akademik Emilio Marin, profesor emeritus na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici; bliski suradnici biskupa Pozaića prof. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola u miru, s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, te gđa Margaret Casman Vuko, prevoditeljica; kao i brojni drugi predstavnici akademske zajednice, stručnih društava i vjerskih zajednica. 

Tijekom komemoracije članovi Sekcije mladih HKLD-a (Ana Magličić, Iva Zagorec, Ana Anđelić i Ante Meić-Sidić) čitali su citate iz različitih radova mons. dr. Valentina Pozaića: Etika ljudskoj rađanja (iz 1990. godine), Eutanazija – smrt po vlastitom ili tuđem izboru (napisan 1985.), Kloniranje kao pitanje odgovornosti (iz 1997.) i Pastoral zdravstva kao izazov Crkvi (objavljen 2013. godine).

Memorare, o piissima Virgo Maria – Spomeni ga se, predobra Djevice Marijo!

Dr. sc. Petar Bilić, dr. med.
dopredsjednik HKLD-a

No Comments

Post A Comment