Održana adventska duhovna obnova HKLD-a podružnice Osijek

Prema naznačenom planu aktivnosti održana je, 15. prosinca (utorak), adventska obnova HKLD-a podružnice Osijek u Nadbiskupijskom Vikarijatu u Osijeku. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Stjepan Radić, duhovnik podružnice

Razmatranje je bilo prožeto temom Milosrđa. Duhovnik se u uvodnim dijelovima nagovora osvrnuo na bitne aspekte Bule najave izvanrednoga jubileja milosrđa pape Franje, Misericordiae Vultus (Lice milosrđa), ukazujući da papa ovom Bulom kao i izvanrednim Jubilejom godine Milosrđa ima nakanu vjernicima posvijestiti toliko poznatu, ali često zaboravljenu Istinu kršćanske vjere da je Bog ljubav očitovana u osobi Isusa Krista i njegovom milosnom navještaju. Tumačeći Bulu, vlč. Radić govori da se milosrđe ne suprotstavlja pravednosti i istini, već ih upotpunjuje. Upravo je to smjer našim konkretnim postupcima u kojima često dvojimo kada i koliko biti milosrdni prema drugima.

Isusov prikaz Milosrđa nije apstraktan i nedorečen, već konkretan i potpuno primjenjiv na svakodnevni život. Papa Franjo ističe tri temeljne prispodobe u kojima se to očituje: ona o izgubljenoj drahmi, izguljenoj ovci i izgubljenom sinu. Duhovnik se posebno osvrnuo na treću razlikujući na suptilan način pojmove blagosti, dobrote i milosrđa. Prispodoba o izguljenom sinu, odnosno milosrdnom ocu, ucjepljuje se u dušu svakog tko je u odnosima: obiteljskim, prijateljskim, kolegijalnim… Otac u prispodobi predstavlja dobrog Boga koji uvijek čini prvi inicijativu – trči mlađem sinu u susret kao što i izlazi iz kuće nagovarajući starijeg sina da u nju uđe. Bog otac treba stoga biti pravi uzor svakom vjerniku u njegovim konkretnim životnim okolnostima da se ne umara činiti prvu inicijativu oprosta i novog započinjanja narušenih odnosa.

Treći dio razmatranja bio je posvećen sakramentu sv. Ispovijedi. Pri tome je duhovnik potanko razložio što su zapravo u osnovi grijesi (poroci) i kakav oni imaju učinak na naš život, na koji način se treba događati izricanje tj. verbaliziranje grijeha pred svećenikom te kako imamo razumjeti odluku koju izričemo činom pokajanja.

Za primijetiti je kako je duhovnik Radić svojim razmatranjem motivirao pojedine liječnice i liječnike koji su svojim konstruktivnim pitanjima i razmišljanjima obogatili čitav događaj. Nakon razmatranja bila je prilika za sakrament sv. Ispovijedi, na kojoj je uz duhovnika sudjelovao i vlč. Dejan Čaplar, župni Vikar župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku.

Susret je po običaju završio ugodnim i radosnim druženjem uz okrjepu u prostorijama Nadbiskupijskog Vikarijata.

S.R, J.M.

 

logo hkld 20 04 2014

No Comments

Post A Comment