Održana 25. godišnja skupština HKLD-a

IMG 20171109 WA0004

25. godišnja skupština HKLD-a održana je u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu 4. studenoga 2017. Skupština je počela sv. misom u crkvi Sv. Ante koju je predvodio o. Josip Blažević, OFMC

Na početku službenog dijela Skupštine u predavaonici samostana pomolili smo se za pomoć naših zaštitnika i Blažene Djevice Marije. Molitvu je predvodio naš duhovnik otac biskup mons. Valentin Pozaić. Nakon pozdravnih riječi predsjednice prof. dr. sc. Ane Planinc-Peraica, jednoglasno je prihvaćen dnevni red Skupštine i izabran predsjednik i članovi Radnog predsjedništva. Skupštinom je predsjedao dr. Franja Turalija, a u Radnom predsjedništvu bili su dr. Danijela De Micheli Vitturi (Split), dr. Oto Kraml (Pakrac-Lipik-Daruvar), dr. Žarko Šperanda (Požega), dr. Vlatko Grković (Zadar).

20171104 134000

Nakon prihvaćanja predloženih članova radnih tijela Skupštine, predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica podnijela je godišnje izvješće o radu našeg društva. Izvijestila je o aktivnostima Društva (reagiranju na izazove hrvatskoga društva, duhovnim obnovama, predavanjima, hodočašćima) kao i o svojim aktivnostima (predstavljanju HKLD-a u medijima, kontaktima s predsjednicima i duhovnicima naših podružnica te kontaktima s međunarodnim katoličkim organizacijama). Zatim je tajnik dr. Ivan Pavao Gradiški obavijestio o broju članova Društva i minutom šutnje odali smo počast preminulim članovima. Tajnik je izvijestio o sanaciji krova i oštećenja zidova naših prostorija u Praškoj. Nakon toga je predsjedavajući dr. Franjo Turalija izvijestio da je dobio izvješće Nadzornog odbora čiji je predsjednik prof. dr. sc. Vlado Jukić koji je pregledao financijsko izvješće i utvrdio da je poslovanje HKLD-a u skladu sa Statutom. Predsjednica Suda časti, prim. dr. Ružica Šmalcelj je izvijestila da u protekloj godini nije bilo slučajeva prijave naših članova Sudu časti.

20171104 120729

U daljnjem tijeku Skupštine predsjednici sekcija društva izvijestili su o radu sekcija u proteklom godišnjem razdoblju. Valja istaknuti da su Sekcija mladih, Sekcija farmaceuta i Sekcija doktora dentalne medicine bile vrlo aktivne i podnijele su vrlo zanimljiva izviješća. Sve prisutne posebno je razveselilo okupljanje i aktivnost studenata medicine i mladih liječnika u Sekciji mladih zato što je nedostatak mladih problem u mnogim podružnicama. Nakon toga su predsjednici podružnica ili njihovi zamjenici izvijestili o radu podružnica. Nekoliko je podružnica istaklo problem slabog odaziva članstva na aktivnosti koje podružnice organiziraju te se aktivnosti svode uglavnom na proslave Svjetskog dana bolesnika, blagdana sv. Luke, zajedničke molitve za nerođene i proslavu Božića. To je poglavito problem manjih podružnica, dok veće održavaju predavanja, organiziraju hodočašća i aktivne su.

Nakon izviješća o radu podružnica, dr. Franjo Turalija otvorio je raspravu u kojoj su predstavnici podružnica iznijeli poteškoće u radu.

Predstavnica Društva u FEAMC-u prof. dr. Jasenka Markeljević je izvijestila o pripremama za predstojeći 25. kongres FIAMC-a koji će se od 30. svibnja do 3. lipnja 2018. održati u Zagrebu.

Predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica je pod točkom Razno iznijela problem da u našem Statutu nije izrijekom navedeno kojim će se aktivnostima Društvo baviti, pa je predložila da se donese dodatak Statutu u kojem bi bilo navedeno da će se Društvo baviti organizacijom predavanja, seminara, simpozija i kongresa s temama u skladu s našim Statutom. Tim se aktivnostima Društvo bavi pa je Skupština izglasala taj dodatak Statutu.

Nakon održane godišnje skupštine ugodno smo se družili u prijateljskom okruženju franjevačkog samostana koji su nam omogućili fra Josip Blažević i gvardijan fra Tomislav Glavnik.

IMG 20171104 WA0000

20171104 134144

No Comments

Post A Comment