Održan Znanstveno-stručni skup o 50. obljetnici Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U utorak i srijedu, 25. i 26. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu održan je Znanstveno-stručni skup o 50. obljetnici Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

aaa

U popodnevnom dijelu prvoga dana znanstveno-stručnog skupa o 50. o obljetnici Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u utorak 25. travnja dat je osvrt na dušobrižništvo za Hrvate po regijama.

Sjedinjene Američke Države (dr. don Mate Bižaca), Kanada (mons. Iko Vukšić), Južna Amerika (mons. Drago Balvanović) i Južnoafrička Republika (fra Ivica Strčić), Oceanija (prof. dr. Pavo Jurišić, dr. Ivan Hrstić i prof. dr. Vesna Drapač), Skandinavija (mons. Stjepan Biletić), Njemačka (dr. Adolf Polegubić), Švicarska (fra Mićo Pinjuh), Zapadna Europa (vlč. Stjepan Čukman), Austrija (fra Ilija Mijatović) te Slovenija (fra Marko Prpa).

Drugog dana skupa o identitetu u kontekstu iseljeništva govorio je prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dok je o novom valu iseljavanja iz Republike Hrvatske govorila doc. dr. Rebeka Mesarić Žabčić. Profesor Pero Aračić govorio je na temu opravdanosti i smisao hrvatske inozemne pastve u budućnosti dok je okrugli stol imao za temu “Povratak u Domovinu čiji su moderatori bili doc. dr. Rebeka Mesarić Žabčić i doc. dr. Mario Bara.

Doc. dr. sc. Morana Brkljačić, dr. med.
glasnogovornica HKLD-a

No Comments

Post A Comment