Održan znanstveni skup – Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika: pravo i obveza

zn skup

U Splitu je 14. svibnja 2022., dan uoči Međunarodnoga dana priziva savjesti, održan znanstveni skup Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika: pravo i obveza u organizaciji Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Program skupa pogledajte ovdje:

Program skupa

Prije više od desetak godina, na inicijativu Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a, krenulo se s obilježavanjem Međunarodnoga dana priziva savjesti 15. svibnja, najprije organizacijom predavanja na temu priziva savjesti u okviru Sekcije, što je postalo tradicijom. Nakon nekoliko godina HKLD je počeo uoči 15. svibnja ili na sam Dan priziva savjesti organizirati interdisciplinarni okrugli stol na kojemu su sudjelovali različiti predstavnici medicinske, teološke i pravne struke. Ove godine obilježavanje Međunarodnoga dana priziva savjesti u okviru HKLD-a preraslo je u znanstveni skup u suorganizaciji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu koji je okupio i proširio dijalog između zdravstvenih djelatnika i ostalih stručnjaka iz područja medicinskih, pravnih i teoloških znanosti, ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva (Bosna i Hercegovina, Švedska).

Govor o prizivu savjesti svakim danom postaje sve aktualniji i potrebniji u svakodnevnom životu, osobito nas zdravstvenih djelatnika. Stoga možemo zaključiti kako je priziv savjesti čin vjernosti samome sebi i vlastitom uvjerenju, oblik građanske odgovornosti i vjerničke hrabrosti u aktivnom zalaganju za veće dobro i autentičan način svjedočenja vrijednosti osobne slobode. Međunarodni simpozij uspješno je približio i obrazložio susretanje s objekcijom savjesti kod bioetičkih, ideoloških, povijesnih, filozofskih i vjerskih stajališta. Pokazao je primjere u kojima se moralna odgovornost te očuvanje svjesnog opredjeljenja prizivom savjesti temelji na kodeksima medicinske etike i deontologije, zdravstvenim zakonima te ostalim međunarodnim bio-pravnim dokumentima.

Priziv savjesti je povijesna konstanta i ozbiljno nastojanje da se očuvaju ljudske vrednote, vlastito dostojanstvo i dostojanstvo vlastite savjesti. Važno je istaknuti potrebu na koji način odgajati savjest kako bi bila pravi kriterij donošenja odluka pri čemu je moralni nauk Katoličke crkve okosnica u izgradnji savjesti.

Velika zasluga za održavanje ovoga uspješnoga Simpozija ide svim članovima Znanstvenoga i Organizacijskog odbora, a osobito prof. dr. sc. don Ivanu Bodrožiću, predstavniku KBF-a u Splitu i duhovniku HKLD-a.

Sva izlaganja sa Simpozija snimljena su i dostupna za pregledavanje putem FB poveznica Katoličkog bogoslovnog fakulteta – Sveučilište u Splitu:

Znanstveni simpozij “Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika: pravo i obveza” – 1/3 – OVDJE 
Znanstveni simpozij “Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika: pravo i obveza” – 2/3OVDJE 
Znanstveni simpozij “Priziv savjesti zdravstvenih djelatnika: pravo i obveza” – 3/3OVDJE 

Knjiga sažetaka s programom dostupna je OVDJE!

Pogledajte videoklip koji je objavila Splitsko-makarska nadbiskupija OVDJE!

Nadamo se da će se ovogodišnja uspješna suradnja HKLD-a s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu nastaviti i idućih godina s ciljem rasvjetljavanja priziva savjesti u zdravstvu te unapređenja bioetičke misli u Hrvatskoj.

Idućega dana, u nedjelju 15. svibnja, fra Šimun Markulin je u ime domaćina KBF-a Split i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja poveo sudionike Simpozija na izlet u Sinj gdje su posjetili Samostan i Svetište Gospe Sinjske u kojemu su sudjelovali na nedjeljnom misnom slavlju. Nakon razgledanja Samostana u pratnji gvardijana i upravitelja Svetišta fra Ante Čove, posjetili su i Alkarske dvore s Muzejom Sinjske alke kroz koji su ih proveli tajnik KBF-a Ante Jukić i voditelj Muzeja Boris Filipović Grčić.

Andrea Koščec, mag. pharm.

priziv savjesti 9

priziv savjesti 1

priziv savjesti 2

priziv savjesti 3

priziv savjesti 4

priziv savjesti 5

priziv savjesti 6

priziv savjesti 7

priziv savjesti 8

priziv savjesti 10

priziv savjesti 11

priziv savjesti 12

priziv savjesti 13

priziv savjesti 14

priziv savjesti 15

priziv savjesti 16

priziv savjesti 17

priziv savjesti 18

priziv savjesti 19

priziv savjesti 20

priziv savjesti 21

priziv savjesti 22

znanstveni skup Split 3

znanstveni skup Split 1

znanstveni skup Split 4

znanstveni skup Split 2

priziv 2

priziv 3

priziv 1

 

 

 

No Comments

Post A Comment