Održan XXIX. Obiteljski susret u Zaostrogu

U franjevačkom samostanu uznesenja BDM u Zaostrogu od 28. do 30. travnja 2017. održan je XXIX Obiteljski susret pod naslovom „Uloga oca u obitelji, Crkvi i društvu“

Voditelji su bili don Dražen Balić i dr Danijela De Micheli Vitturi, organizator HZBS, Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja u Splitu i gvardijan samostana u Zaostrogu fra Branko Brnas . Na susret su sudjelovali članovi HZBS sa djecom i prijateljima, a došli su iz Opuzena, Starigrada na Hvaru, Kaštel Lukšića i Splita.

Susret je započeo u petak 28. travnja misom koju je predslavio don Dražen Balić . U homiliji je naglasio dar žrtve Isusa Krista na Križu i Uskrs kao najveću pobjedu. Dionik pobjede je onaj koji otvara srce Isusu. Za razliku od ljudskog propadljivog, Božje je prepoznatljivo po nepropadljivosti. Bogu zahvaljujemo kada ljubimo čovjeka. Brata i sestru. Nakon mise slijedio je zazivom Duha Svetoga i molitva pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U subotu ujutro don Dražen je uputio nekoliko misli iz poruke očevima nadbiskupa Marina Barišića. U razmatranju o Milosrdnom Ocu sudionicima je približio sliku Boga Oca rasipnog u ljubavi koju bezuvjetno daje, i širinu Božjeg srca koje nam daje slobodu. Tragedija počinje zlouporabom slobode, što se vidi u ponašanju rasipnog sina koji je proživio dramu lažne slobode. Stariji sin ograničen na pravednost i besprijekorni rad zaboravlja da je Očeva ljubav bezuvjetna i jednaka prema obojici. Komunikacija se događa u snazi srca koje ljubi obojicu. Ohrabrio je sudionike ovim primjerom govoreći o nadi koja ne smije biti pokopana potičući sudionike na međusobno poštovanje i bračnu ljubav iz koje proizlazi i roditeljski autoritet. Posvjedočio je primjerom iz osobnog života kako je važno u životu moliti Gospodina da nam pokaže životni put i koliko radosti, unatoč teškoćama donosi odaziv Božjem pozivu. Nakon razmatranja don Dražen je slavio misu sa sudionicima susreta. U poslije podnevnim satima pridružio se i fra Stipo Marčinković iz Franjevačkog samostana u Sućurju na Hvaru. Sudionicima je govorio o važnost i vrijednost obiteljskog života.

U radionici „Uloga oca u obitelji, Crkvi i društvu“ dr Danijela je potakla sudionike da razmisle: što im je značio otac u obitelji, koja je njegova uloga bila u odgoju i odrastanju, tko mu je pomogao i tko ga je nadomjestio u onom što je nedostajalo; koja je bila uloga svećenika kroz odrastanje i danas i tko je u društvu nadopunio ulogu oca. Sudionici su se obogatili dijeljenjem različitih osobnih iskustava. Zahvalni su i blagom ocu koji je mazio djecu i strogom ocu koji nije štedio šibu, jer su u tom prepoznali ljubav i odgovornost očeva za djecu. Ako se savršenom ocu dogodio rasipni sin, kako neće i nama nesavršenima bez obzira koliko se trudimo oko odgoja djece. Najvažnija je ljubav, a i način na koji se prenosi. Skladan bračni život podloga je zdrave obitelji i radosnog odrastanja.

Nakon što su sudionici izrekli svoje doživljaje o ocu , likovna pedagoginja g-đa Nevenka Mistrić Gulin , učiteljica likovne kulture u OŠ „Marjan“ u Splitu, uputila je sudionike u likovnu radionicu u kojoj su roditelji i djeca predočili lik svoga oca kroz različite simbole. Zanimljive su bile interpretacije radova kroz koje su sudionici iznijeli svoj doživljaj oca i obogatili jedni druge.

U nedjelju ujutru u radionici „ Očevi i slobodno vrijeme“ dr Danijela je potakla sudionike na razmišljanje o vremenu koje očevi provode s djecom. Nije svejedno oslobađaju li svoje vrijeme za djecu ili se druže s djecom samo u svom slobodnom vremenu. Vrijedno je osloboditi vrijeme za djecu i kvalitetno ga provesti ne samo uz učenje nego uz druženje, igru, putovanje, molitvu, pa i na ovakvim susretima.

Nedjeljnu misu koju je predslavio fra Dominik Radić sudionici XXIX obiteljskog susreta su slavili sa župljanima Zaostroga.

Nakon ručka i rekreacije, zahvalivši domaćinima i organizatoru sudionici su se uputili svojim kućama obogaćeni još jednim obiteljskim susretom i željom da se nađu na jesen.

logo kriz

No Comments

Post A Comment