Održan stručni skup “Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja”

Nacionalno povjerenstvo za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva i Radna skupina za razvoj i promicanje multidisciplinarne suradnje u području oralnog i općeg zdravlja u suradnji sa Stomatološkim fakultetom u Zagrebu i Klinikom za stomatologiju KBC Zagreb održali su stručni sastanak pod nazivom Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25. travnja 2017. godine u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu

04 Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 3

Skupu su prisustvovali brojni ugledni predavači i uzvanici. Stručni sastanak otvorila je predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu dr. sc. Anka Jurišić Kvesić i pozdravila sve prisutne. U ime ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića skup je pozdravila pomoćnica ministra prim. dr. sc. Delfa Radić Krišto, u ime dekana Stomatološkog fakulteta skup je pozdravio prodekan za nastavu i studente prof. dr. sc. Darko Macan, a u ime ravnatelja KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušića, predstojnik Klinike za stomatologiju KBC Zagreb prof. dr. sc. Željko Verzak. U ime predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimira Goluže skup je pozdravio prof. dr. sc. Davor Vagić, a ispred Komore dentalne medicine predsjednik mr. sc. Hrvoje Pezo.

Pogledajte galeriju 130 fotografija ovdje!

Na početku radnog dijela predsjednica Radne skupine za razvoj i promicanje multidisciplinarne suradnje u području oralnog i općeg zdravlja prof. dr. sc. Marinka Mravak Stipetić istaknula je da povezanost oralnog i općeg zdravlja iziskuje blisku suradnju između liječnika medicine i liječnika dentalne medicine i specijalista različitih područja u zdravstvu. Stoga je potrebno poticati multidisciplinarnu suradnju u svakodnevnom radu kako bi se pridonijelo učinkovitijoj i racionalnijoj zdravstvenoj skrbi, i smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

Kao primjeri dobre prakse multidisciplinarne suradnje predstavljeni su projekt Zubna putovnica i organizacija Multidisciplinarnog tima za kroničnu bolest presatka protiv primatelja (cGVHD) na KBC Zagreb.

Stručnom sastanku prisustvovali su ugledni predavači, istaknuti stručnjaci iz različitih područja medicine i dentalne medicine: prof. dr. sc. Mirna Šitum, prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, prof. dr. sc. Jadranka Sertić, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, prof. dr. sc. Iris Zavoreo, doc. dr. sc. Dražen Pulanić, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. sc. Marcel Židak i dr. Ana Glavina.

Činjenica da su oralno i opće zdravlje međusobno povezani, da različite bolesti usne šupljine mogu biti uzrokom i posljedicom sustavnih poremećaja, komplicirati sustavne bolesti i liječenje često se u praksi zanemaruje. To dovodi do kasnog otkrivanja bolesti, razvoja komplikacija, nepotrebnih dijagnostičkih pretraga, dodatnih lijekova i postupaka liječenja. U svrhu racionalizacije troškova zdravstvene skrbi potrebno je poticati i jačati multidisciplinarnu suradnju između liječnika medicine i liječnika dentalne medicine i suradnih zdravstvenih djelatnika kako bi se pružila pravodobna, učinkovita i racionalna zdravstvena skrb na sve tri razine zdravstvene zaštite, a prema načelima holističkog pristupa bolesniku.

Međuzavisnost oralnog i općeg zdravlja iziskuje blisku suradnju između liječnika medicine i liječnika dentalne medicine i specijalista različitih područja u zdravstvu. Skup je imao svrhu ukazati na potrebu jačanja multidisciplinarne suradnje u svakodnevnom radu kako bi se pridonijelo učinkovitijoj i racionalnijoj zdravstvenoj skrbi što je potkrijepljeno primjerima dobre prakse i s krajnjim strateškim ciljem, smanjivanja troškova liječenja.

01 Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 95

Međuzavisnost oralnog i općeg zdravlja iziskuje blisku suradnju između liječnika medicine i liječnika dentalne medicine i specijalista različitih područja u zdravstvu. Skup je imao svrhu ukazati na potrebu jačanja multidisciplinarne suradnje u svakodnevnom radu kako bi se pridonijelo učinkovitijoj i racionalnijoj zdravstvenoj skrbi što je potkrijepljeno primjerima dobre prakse i s krajnjim strateškim ciljem, smanjivanja troškova liječenja.

03 Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 4

Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 85

jsertic 2

Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 7

jsertic 3

Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 120

Zajedništvom do oralnog i općeg zdravlja 25 04 2017 75

No Comments

Post A Comment