Održan Obiteljski susret u Franjevačkom samostanu Svetog Križa u Živogošću

20191019 184329

XXXII.Obiteljski susret održan je u Franjevačkom samostanu Svetog Križa u Živogošću od 18. do 20.10.2019.pod naslovom „ S Marijom u obitelji, u Crkvi i u svijetu” (“Evo službenice Gospodnje”)

Voditelji su bili upravitelj samostana i župnik fra Miroslav Bustruc, OFM i Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. Spec. obiteljske medicine, organizator: Hrvatska zajednica bračnih susreta regija Split , Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja Split i upravitelj samostana u Živogošću fra Miroslav Bustruc uz potporu Ureda za pastorel splitsko-makarske nadbiskupije. Na susret su pristigli članovi HZBS, njihovi prijatelji i dugogodišnji sudionici Obiteljskih ljetnih škola. Sudionicima su došli iz Opuzena, Metkovića, Dugog Rata. Kamena, Splita, Solina, Kaštela i Slatina. Uz roditelje brojne djece od kojih su neki djedovi i bake,  sudjelovali su i mladi roditelji s djecom. Susret je počeo razmatranjem o Mariji i molitvi  koji je predvodio fra Miroslav Bustruc. Nakon toga je dr Danijela animirala radionicu u kojoj su sudionici iznijeli svoja iskustva osobne molitve, molitve bračnog para i obiteljske molitve.U poslijepodnevnoj radionici o školi nekada i danas,  sudionici različitih generacija iznijeli su svoja iskustva o učenju, suradnji roditelja i škole. Zaključili su je da se danas puno više traži suradnja roditelja i da korištenje elektronskim medijima zahtjeva novu kulturu komuniciranja koja do danas nije zaživjela. U subotu navečer u župnoj crkvi sudionici susreta su zajedno molili krunicu. Fra Miroslav je predslavio misu kojj je prethodilo euharistijsko klanjanje i  blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom.

20191019 210727

Nakon večere djeca su za sudionike susreta uoči misijske nedjelje izvela prigodane igrokaz o molitvi, o misijama i o isionaru p .Antri Gabriću koje je priredila dugogodišnja animatorica vi g-đa Darija Mladin, vjeroučiteljica, majka šestero djece. Potom je dr Danijela je moderirala Okrugli stol na temu pučkih misija u kojem je sudjelovao dugogodišnji pučki misionar  fra Miroslavom. Bustruc. Sudionici su potom postavili niz zanimljivih pitanja na koje je fra Miroslav odgovarao i svjedočio primjerima iz svoga života. U nedjelju ujutro sudionici susreta su se pridružili župljanima na župnoj misi kojoj je predhodila krunica i Euharistijsko klanjanje. Fra Miroslav je predslavio misu i u svom nagovoru naglasio kako je važno i ljekovito opraštati. Mržnja je uzrok mnogih teških bolesti, a opraštanjem se ostvaruje zdravlje i duše i tijela. Nakon mise dr Danijela je prestavila Obiteljske susrete koji se održavaju više od dvadeset godina. Prvi je održan 1996. u Franjevačkom samostanu Svete Marije u Zaostrogu gdje je održano 29 susreta i tri u Samostanu Svetog Križa u Živogošću. Potom su djeca, sudionici susreta, izvela prigodan igrokaz o misionaru p. Anti Gabriću, koji je priredila g-đa Darija Mladin. Uz zahvalu organizatorimai voditeljima susreta i domaćinu fra Miroslavu Bustrucu sudionici su se zahvalni razišli svojim kućama obogaćeni poticajima da poboljšaju kako osobnu tako i obiteljsku molitvu. Sljedeći susret najavljen je za I nedjelju Došašća.

Autorica: dr. Danijela De Micheli Vitturi

20191019 165012

 

No Comments

Post A Comment