Održan koncert XIX. Festivala sv. Marka

1745776

Povodom XIX. Festivala sv. Marka, u subotu, 6.5.2017. u Crkvi sv. Marka, Oratorijski zbor Cantores sancti Marci, pod ravnanjem maestra Jurice Petra Petrača, održao je koncert na kojemu su izvedena tri poznata djela Georgea Friedricha Handela. Gosti Zbora bili su Zagrebački solisti, i petero solista pjevača, Rea Alaburić, Ana Ticl, Martina Borse, Josip Čajko i Luka Ortar.

Šezdesetak je glazbenika pred prepunom crkvom koncert otvorilo himnom za zbor i orkestar The King Shall Rejoice, HWV 260, i nakon toga, dodatno oduševilo publiku poznatim himnom za zbor i orkestar Zadok the Priest, HWV 258. Ovaj je veličanstveni program zaokružen Uthrechtskim Te Deumom za soliste, zbot i orkestar, HWV 278.

Uz gromoglasni pljesak ushićene publike, bilo je jasno da je čarolija Handelovih djela i slušatelje, i izvođače dovela u uzvišeno raspoloženje, te je, na posebnu radost prisutnih, kao bis izvedena Handelova Aleluja iz poznatog oratorija Mesija, HWV 56. Sa sigurnošću se može reći da je ovaj koncert na poseban način, besprijekornom i strastvenom interpretacijom izvođača, ali otvorenošću srca publike, još jednom oživio uzvišenost i monumentalnost djela poznatoga baroknog majstora.

Rafaela Tripalo

 

No Comments

Post A Comment