Održan jubilarni V. balneološki skup “Dr. Ivan Šreter” u Lipiku

dr I Šreter

Dana 15. svibnja 2015. godine u Lipiku u konferencijskoj dvorani „Quella” održan je V. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter” o 23-oj obljetnici tragične sudbine dr. Ivana Šretera i 20-oj obljetnici VRA „Bljesak”

Članovi Organizacijskoga odbora bili su: prim. mr.sc. Goran Ivanišević, Darko Kelemen, dipl.iur., prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar, dr. Merisanda Časar Rovazdi, dr. Marica Topić, dr. Viktor Vidović i voditelj Skupa dr. Oto Kraml. Pokrovitelj je bila Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Skup se održava tradicionalno svake godine iz dva razloga:

*Prvi je memorijalni u počast našem velikanu ratnom ravnatelju dr. Ivanu Šreteru koji je stradao u Domovinskom ratu i nažalost se još i danas ne zna gdje su mu posmrtni ostatci. Kao liječnik je bio cijenjen i poznat s razvijenim osjećajem za radne obaveze, zadivljujuće volje i neiscrpne energije, stručan i brižan prema bolesnicima. Skroman i taktičan u ophođenju i ponašanju, omiljen među kolegama i suradnicima i poštovan u svojoj okolini i šire, isticao se neumornim radom i organizacijskim sposobnostima. Nesebično je davao svoje znanje i stručnost a neizmjerno iznad svega svoju ljubav za Domovinu. Široj javnosti postao je poznat po slučaju progona zbog hrvatskog jezika 1987. godine kada je na liječničkom specijalističkom nalazu zbog napisanog zanimanja „umirovljeni časnik” umjesto očekivanog „penzionirani oficir” bio osuđen i odslužio deset dana zatvorske kazne.

09 Large

Dr. Ivan Šreter je bio vjernik koji je u svakom trenutku živio i svjedočio vjeru bez obzira na prilike. Solidnu teološku naobrazbu stječe u grupi studentske mladeži prof. Tomislava Ivančića u koju se uključuje po dolasku na studij Medicine u Zagrebu. Bio je među prvim članovima HKLD-a i prisustvovao je osnivačkoj skupštini u Zagrebu.

*Drugi je stručni gdje rapravljamo o kontinentalnim lječilištima i o liječenju prirodnim ljekovitim činiteljima.

Skupu su prisustvovali brojni članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva specijalisti fizijatri ali i liječnici drugih specijalnosti – neurolozi, ORL, dermatolozi, kao i liječnici obiteljske medicine. Među sudionicima skupa bilo je i kolega članova HKLD-a.

Na otvorenju Skupa posebno je srdačno pozdravljena sestra dr. Ivana Šretera gospođa Ankica Šreter Havlena.

Svečanost otvorenja uveličao je Komorni tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Pakrac pod ravnanjem prof. Tomislava Galića, koji su za izvedbu dvije pjesme nagrađeni burnim pljeskom.

U svom pozdravnom govoru ravnatelj Specijalne bolnice Lipik Darko Kelemen uz riječi dobrodošlice prisjetio se skromnih početaka prije četiri godine kada je sudjelovalo samo četiri predavača, a sada na jubilarnom petom po redu skupu održavaju se predavanja više od 20 autora iz 14 tema. „Držim da je ovo najbolji način kako uvijek iznova i struku i javnost možemo podsjetiti na velikog čovjeka, liječnika, domoljuba i humanistu dr. Ivana Šretera. Vjerujem da će obilje tema biti daljnji povod za rasprave o ulozi balneologije, da će svatko otići s ovog skupa obogaćen novim spoznajama pa i poticajima i idejama koje će primijeniti u svojoj sredini”.

30 Large

U nastavku svečano su uručene Plakete prim.mr.sc. Goranu Ivaniševiću i dipl.ing. Radovanu Čepelaku za njihov sveukupni doprinos hrvatskoj balneologiji.

Slijedio je memorijalni dio u kojem je prikazan autorski dokumentarni filmski prikaz „Bolnica Lipik u Domovinskom ratu – posvećeno dr. Ivanu Šreteru”, a priredio ga je dr. Oto Kraml još 1996. godine i koji je sticajem okolnosti tek ovom prilikom doživio premijeru. Režiran je od VHS snimaka Foto MIK-a, BBC-ia, HRT-a i materijala koji su zarobljeni od neprijatelja nakon operacije „Bljesak”. Film prikazuje vrijeme prije, za vrijeme i nakon ratnih zbivanja kada je Bolnica ponovno počela s radom. Posebno je važno što na početku filma možemo vidjeti lik dr. Ivana Šretera, čuti njegov glas, sjetiti se njegova života i djela te nažalost i njegove tragične sudbine!

U radnom dijelu sastanka, prikazani su stručni radovi prema predviđenom programu. Ugledni stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije održali su 14 petnaestominutnih predavanja iz područja balneologije.

19 Large

Predavači su bili: Goran Ivanišević, Oto Kraml, Žarko Bakran, Lana Bobić Lucić, Viktor Vidović, Merisanda Časar Rovazdi, Senka Rendulić Slivar, Breda Jesenšek Papež, Damir Gortan, Vesna Budišin, Radovan Čepelak, Ankica Senta Marić, Sanda Špoljarić Carević i Davorka Rosić.

Sjednicu i raspravu su vodili Senka Rendulić Slivar i Goran Ivanišević.

Stručni radovi predavača na ovom Skupu su unaprijed tiskani u zborniku radova „V. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter”, koji je uredio Oto Kraml a izdala Specijalna bolnica Lipik. Knjiga ima 167 stranica i sa ranije četiri knjige pridonosi značaju ovih događanja i afirmaciji balneologije u našoj državi.

Potom je uslijedio društveni dio – zajednički ručak pripremljen od strane ljubaznog osoblja prehrane u restoranu Bolnice Lipik te šetnja bolničkim perivojem s groficom Jelkom po turističkoj povijesnoj „Jelkinoj stazi”.

Rastali smo se zadovoljni i s namjerom ponovnog susreta iduće godine na „VI. balneološkom skupu „Dr. Ivan Šreter”.

Oto Kraml, dr.med.

Pogledajte galeriju fotografija!

07 Large

No Comments

Post A Comment