Održan 33. Obiteljski susret u Živogošću – Prijatelji i neprijatelji obitelji

Obiteljski susret u Živogošću 1

XXXIII. Obiteljski susret održan je u Franjevačkom samostanu Svetog Križa u Živogošću od 6. do 8. ožujka 2019. pod naslovom „Prijatelji i neprijatelji obitelji“ /Vas sam nazvao prijateljima,Iv.15.15./. Voditelji su bili upravitelj samostana i župnik fra Miroslav Bustruc, OFM i Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. spec. obiteljske medicine, organizator: Hrvatska zajednica bračnih susreta regija Split , Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja Split i upravitelj samostana u Živogošću fra Miroslav Bustruc uz potporu Ureda za pastoral splitsko-makarske nadbiskupije.

Na susret su pristigli članovi HZBS, njihovi prijatelji i dugogodišnji sudionici Obiteljskih ljetnih škola. Sudionici su došli iz Metkovića, Dugog Rata, Stobreča, Splita, Solina, Kaštela. Uz roditelje brojne djece od kojih su neki djedovi i bake, sudjelovali su i mladi roditelji s djecom. Susret je počeo u crkvi Sv. Križa u Živogošću, pobožnošću Križnog puta i misom koji je predslavio fra Miroslav Bustruc. Nakon toga slijedio je upoznavanje sudionika s programom susreta, prostorom samostana i međusobno.

U subotu ujutro jutarnja molitva i razmatranje fra Miroslava na temu prijateljstva u Evanđelju po Ivanu 15.9-17. Prijateljstvo i ljubav su zapovijedi. Po zakonu ljubavi imam što dajem, a po zakonu materijalizma imam što zadržim za sebe. Isus nije imao neprijatelje. Na Križu je najbolje pokazao svoj odnos prema njima. Slijediti Krista i primiti Njegovu ljubav je najbolji način za biti prijatelj. Ne zamjeriti roditeljima niti tražiti od roditelja i prijatelja da daju ono što ni sami nisu dobili. Preko Kristove ljubavi praštamo i izlazimo iz samosažaljenja.

Obiteljski susret u Živogošću 2

Ljubav je stvaralačka, ne zaustavlja se samo na osjećajima. Ona je sveobuhvatna. Najmanja snaga ljubavi jača je od najjače snage razaranja. Svrha braka je plodna ljubav koja, i kada nema djece, ostvaruje poziv duhovnih roditelja. Bog je uvijek i u svemu pametniji od nas. Fra Miro je uputio na odricanje od svoje samodostatnosti i uvjerenosti da smo pametniji od Boga.

Nakon toga je dr Danijela u radionici Prijatelji i neprijatelji obitelji potaknula sudionike na razmišljanje o nekoliko razina prijateljstva kao i to da prijatelji mogu ujedno biti i neprijatelji. Što poduzeti u tim situacijama i kako ponovo izgraditi prijateljstvo u odnosu s Bogom, sa samim sobom, s bračnim drugom, članovima obitelji i prijateljima? Kako se kao bračni par i kao obitelj odnosimo prema našim prijateljima.

Kada oni postaju naši neprijatelji, što poduzimamo? Jesmo li u stanju zaštititi obitelji i djecu od nepoželjnih osoba i sadržaja.?Kako to radimo?

U odnosu na sebe samog i u odnosu na Boga, gdje vidim ulogu savjesti, i je li ona moja prijateljica ili neprijateljica? Isus je prijatelj nad prijateljima, on je uvijek spreman na prijateljstvo a ja samo kada dopustim. Koje su moje zapreke za to prijateljstvo?

Gđa Nevenka Mistrić Gulin, likovni pedagog, je vodila dječju likovnu radionicu u kojoj su djeca likovno osmislila i čestitke majkama za Dan žena.

U poslijepodnevnom dijelu u nastavku radionice sudionici su izmijenili svoja iskustva. Zanimljivo i korisno je bilo čuti mlade roditelje brojne djece kako se bore s napastima koje kroz TV, Internet i medije narušavaju zajedništvo obitelji i unose nepoželjne sadržaje i nemir. Ispravno i pravovremeno korištenje mobitelom, tv-om, internetom neophodno je za odrastanje i zdravu obiteljsku komunikaciju.

Svjedočanstvo bračnog para Franke i Nikole Nogolice, roditelja šestero odrasle djece, primjer je da se kao majka može biti s djecom u obitelji, a potom nastaviti profesionalnu karijeru uz prilagođavanje okolnostima u kojima se obitelj nalazila u vremenu odradstanja djece / Beč, Zagreb, Metković/.

Mladi roditelji, njih četiri obitelji, kazali su koliko im je važna molitva, ne samo obiteljska već i zajednička tjedna molitva krunice i susreti poput ovih, s drugim obiteljima.

Prije večernje mise, koju je predslavio fra Miroslav, sudionici su molili krunicu. Nakon večere fra Miroslav je moderirao Okrugli stol i predstavljanje knjige Strah od rađanja Danijele De Micheli Vitturi. Autorica je objasnila zašto i kako je nastala knjiga od 48 sabranih članaka obiteljske tematike koje kao dugogodišnja suradnica s fra Petrom Lubinom piše za list „Marija“ . Iz knjge je pročitala par zanimljivih razmišljanja o rađanju, odgodi rađanja, korizmenom vremenu i poslanju kršćanskih obitelji da budu sol i svjetlost svijeta.

U nedjelju ujutro nakon doručka priprava za misu i Križni put čije su postaje sastavili i čitali sudionici susreta. Fra Miro je vodio Križni put i predslavio misu. U homiliji je objasnio da postoje tri koraka slušanju Božje Riječi; slušati, čuti i razumjeti, a najvažniji dio je poslušati i primijeniti. Ovaj treći je najteži jer zahtijeva promjene koje očekujemo od drugih a teško ih primjenjujemo na sebe. Biti ponizan i učiti od drugih usporedio je s učenjem plivanja. Evanđelje u Korizmi upućuje na odricanje, ali ne zbog odricanja, već doricanja.

Molitva je penjanje na brdo Tabor. Bitno je pronaći vrijeme: ti i tvoj Bog, kao i razvijanje odnosa s Bogom. Duh Sveti omogućuje da apostoli vide sjaj na Taboru. Kad je prevelika muka i slava apostoli su pozaspali. Isus, koji je punina ljubavi, pristao je postati čovjekom i proživjeti bol i patnju koju sami ne moramo nositi. Imamo napast podijeliti duhovno iskustvo osjećajima prije njegovog dozrijevanja. Važno je da dozrije duhovno iskustvo, pa onda ne ovisimo o osjećajima onih kojima ćemo prenjeti iskustvo, ne ovisimo o drugima koji to prihvaćaju.

Strpljivost je neophodna jer možemo odmah primiti ono što nam Bog može dati. Fra Miro je ohrabrio da se ne trebamo bojati jer je s nama Krist koji je pobijedio smrt.

Nakon ručka djeca su, najbolje što su znala, „začinila“ susret. Dugogodišnja animatorica g-đa Darija Mladin, vjeroučiteljica, majka šestero djece. Priredila je igrokaz na temu Prijatelji i neprijatelji obitelji, u kojem su djeca prikazala osnovne napasti za obitelj i kako se uz pomoć molitve i odricanjem od sebičnosti u obitelj vraća sklad.

Kroz tri dana uz program je bilo prilike i za rekreaciju šetnju, razgovor i dijeljenje iskustava među generacijama sudionika koji svojim primjerom pokazuju da se unatoč mnogim neprijateljima obitelji ne boje života već ga odgovorno, velikodušno i zahvalno prihvaćaju kao najvrjedniji Dar.

Hvala Bogu domaćinu, organizatorima i svim sudionicima koji svojim sudjelovanjem ostvaruju radost susreta u velikoj obitelji djece Božje.

dr. Danijela De Micheli Vitturi

Obiteljski susret u Živogošću 3

Obiteljski susret u Živogošću 4

Obiteljski susret u Živogošću 5

Obiteljski susret u Živogošću 6

Obiteljski susret u Živogošću 7

Obiteljski susret u Živogošću 8

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment