Obiteljsko hodočašće Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac

Karlovac 1

Povodom Godine sv. Josipa, a u godini obilježavanja 30. obljetnice osnivanja HKLD-a, 4. rujna 2021. godine održano je Obiteljsko hodočašće članova HKLD-a u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac

Cjelodnevni susret započeo je okupljanjem hodočasnika u Pastoralnom centru Svetišta uz mogućnost osobne pobožnosti i svete ispovijedi. Hodočasnike je potom pozdravio rektor svetišta mons. Antun Sente ml. uz blagoslov hodočasnika prilikom ulaska hodočasnika u Svetište kroz Sveta vrata. Rektor je pozdravio hodočasnike i upoznao ih s poviješću Svetišta i aktivnostima koje se u ovom važnom Nacionalnom svetištu odvijaju tijekom cijele godine te predvodio pobožnost svetom Josipu. Misno slavlje predvodio je duhovnik HKLD-a prof. dr. don Ivan Bodrožić u koncelebraciji s mons. Senteom. 

Nakon duhovnog dijela hodočasnici su imali priliku u Pastoralnom centru razgledati izložbe “Ljepota svetog Josipa”, rad 28 hrvatskih akademskih slikara i kipara, te 40 skulptura s. Samuele Premužić, izrađene od prirodnih materijala, a susreli su i čuvenog hrvatskog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koji trenutno postavlja mozaik koji će krasiti oltar Svetišta, iz čije su sakralne radionice postavljeni i vitraji koji krase prozore u Svetištu. 

Potom su hodočasnici posjetili župnu crkvu Blažene Djevice Marije Snježne te Stari Grad Dubovac, a u poslijepodnevnim satima uz vodstvo stručnog vodiča i domaćina obišli su staru gradsku jezgru Karlovca te posjetili Franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva. Domaćin fra Mate Bašić pozdravio je hodočasnike u Svetištu i ispričao im povijest izgradnje Franjevačkog samostana koji je kroz stoljeća odigrao važnu ulogu u duhovnom životu grada. U najstarijoj, Lauretanskoj kapeli, podignutoj 1660. godine, danas se nalazi jednostavna oltarna menza i nad njom kip crne Bogorodice pred kojom se u vrijeme vojničke službe koju je obavljao u Karlovcu molio i blaženi kardinal Alojzije Stepinac. U Lurdskoj kapeli se nalazi najvrednije i najčuvenije raspelo ove crkve, čudotvorno raspelo, koje se nekada štovalo u kapeli sv. Križa, a koju je 1767. dao podići general baron Franjo Preiss. Obilazak Karlovca završili smo u čuvenoj Franjevačkoj gimnaziji koju su pohađali brojni hrvatski velikani, poput Ljudevita Gaja, Maksimilijana Vrhovca i Jurja Dobrile, a koja je danas uređena u samostanski Muzej sakralne baštine u kojemu se čuva impozantna zbirka od 10.000 raritetnih knjiga i predmeta sakralne umjetnosti, uključujući i posmrtnu masku blaženoga kardinala Stepinca, rad prve hrvatske akademske kiparice Mile Vod. 

Predsjednik HKLD-a doc. Rok Čivljak zahvalio je ispred Društva organizatorima hodočašća, osobito domaćinima iz podružnice HKLD-a u Karlovcu na čelu s kolegicama dr. Ankicom Pleša i dr. Majom Grba Bujević, te duhovnicima don. Ivanu Bodrožiću i mons. Senteu na duhovnoj obnovi.

Cjeloviti pozdravni govor predsjednika doc. Roka Čivljaka možete pročitati OVDJE!

Cjelovitu propovijed duhovnika prof. don Ivana Bodrožića možete pročitati OVDJE!

 

Karlovac 2

Karlovac 3

Karlovac 5

Karlovac 7

 Karlovac 8

Karlovac 9

Karlovac 10

Karlovac 11

Karlovac 12

Karlovac 13

Karlovac 14

Karlovac 15

Karlovac 16

Karlovac 17

 

 

 

 logo HKLD 30 god

No Comments

Post A Comment