Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD-a „začinjen“ stručnim i pastoralnim predavanjima na posebnom mjestu

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 1

Članovi splitske podružnice HKLD-a ove su godine malo ranije organizirali tradicionalni obiteljski izlet i dali mu novu dimenziju. Kako krajem lipnja, kad smo običavali sa svojim obiteljima „pobjeći“ u neko od brojnih prirodnih dragulja naše Dalmacije iz godine u godinu postaje sve više vruće, nadali smo se da će nam početak lipnja ponuditi ugodnije temperature, a odabrali smo skrovito mjesto uz samo more, svetište i crkvu Gospe od Prizidnica kraj Slatina na otoku Čiovu. I nismo se prevarili,

iako je u subotu, 4. lipnja temperatura već prelazila 30 stupnjeva, debeli zidovi starog samostana i crkve izgrađene u 16. stoljeću ponudili su nam ugodno okruženje. Do ovog skrovitog mjesta se dolazi preko novog mosta za Čiovo i onda prema istoku do Slatina pa uskom vijugavom cestom do parkirališta u neposrednoj blizini svetišta do kojeg vodi uređena staza. U svetištu nas je dočekala gospođa Mirjana Nakir, koja zajedno sa svojom braćom vodi računa i pazi na svetište i predstavlja već četvrtu generaciju čuvara crkve i svetišta iz obitelji Nakir: https://www.glas-koncila.hr/obitelj-nakir-vise-od-150-godina-cuva-gospu-od-prizidnica-velestovana-crkva-od-nasi-mista/

Kako slika govori tisuću riječi a video uradak sigurno još i više preporučam da o Gospi od Prizidnica pogledate video uradak koji su vrijedni učenici OŠ Slatine snimili i objavili o svom mjestu i o svetištu https://travel-advisor.eu/prizidnica-svetiste-na-vrhu-otoka/ .

Duhovni dio našeg izleta započeli smo slavljem sv. Mise koju je predvodio naš duhovnik, don Stipan Šurlin a koncelebrirao je fra Domagoj Runje. U prigodnoj propovjedi, u subotu uoči blagdana Duhova, don Stipan je naš duhovni rast i odnos s Bogom prikazao kroz sliku malog djeteta koje iz sigurnosti naručja svoje majke i oca počinje hodati, najprije uz pridržavanje roditeljeve ruke a onda i samostalno, što mu omogućava da se od roditelja odvoji te postane sposobno samostalno kročiti. Tako i mi, u svojoj vjeri i duhovnosti iz vjerskog naručja koje nam prenošenjem vjere omogućuju naši roditelji počinjemo polako i nesigurno hodati, „pridržavamo“ se sakramentima i osposobljavamo za samostalni hod koji onda nosi i opasnosti udaljavanja od našeg Stvoritelja. Sakramentalni vjerski život i stalna molitva Duhu svetomu, trećoj Božanskoj osobi, su najbolja „preventiva“ osjećaja vjerske suhoće i udaljenosti od Boga u našem hodu u vjeri. Hodu koji bi se, kako nas sveti Frane uči, prvenstveno trebao bazirati na djelima, a onda, samo ako je potrebno i na riječima. 

Nakon sv. Mise i blagoslova nastavili smo sa stručnim i pastoralnim dijelom našeg druženja. Najprije je Dr. Irena Zakarija-Grković, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu u Splitu, naša aktivna članica, održala kraće predavanje o razlozima zbog kojih Dojenje postaje sve važnije u današnjem svijetu. Istaknula je 3 najvažnija razloga: rastući broj kroničnih nezaraznih bolesti koje se dojenjem mogu spriječiti ili ublažiti, mogućnost ostvarivanja velikih ekonomskih ušteda optimalnim dojenjem te ogroman nepovoljni utjecaj kojeg industrija proizvodnje pripravaka tzv. zamjenskog mlijeka, odnosno adaptiranog kravljeg mlijeka ima na naš okoliš. Kolegica Zakarija-Grković je s nama podijelila neke uistinu važne znanstveno dokazane činjenice u vezi dojenja i pobola žena. Izračunato je da bi optimalno dojenje dovelo do smanjenja mortaliteta od raka dojke u svijetu za 20 tisuća godišnje, naime za svakih 12 mjeseci dojenja smanjuje se rizik raka dojke za 6%, a preporuka SZO je dojiti do druge godine djetetova života. Kod raka jajnika, rizik od pobola je manji za 22% ako je žena ikad dojila a čak za 44% ako je dojila kumulativno 18 mjeseci ili dulje u odnosu na ženu koja nije dojila. Procjenjuje se da su izravni i neizravni troškovi suboptimalnog dojenja novorođenčadi samo u SADu oko 3 milijarde dolara godišnje. Prošavši kroz sve korake u proizvodnji adaptiranog kravljeg mlijeka, kolegica je prikazala razmjere velikog nepovoljnog učinka koji ova industrija ima na okoliš. Za ilustraciju, da bi se proizveo 1 kilogram mlijeka u prahu potrebno je utrošiti 4700 litara pitke vode! 

U zaključku je kolegica Zakarija-Grković naglasila važnost edukacije zdravstvenih djelatnika, roditelja ali i cijele javnosti o važnosti dojenja, o postojanju posebno educiranih stručnjaka za ovu problematiku (međunarodno certificirane savjetnice za dojenje) kojih u Hrvatskoj ima 30, kao i o postojanju i svrsi banke humanog mlijeka u Zagrebu. Za kraj je najavila i pozvala kolegice i kolege na svjetski kongres o dojenju koji će se iduće godine u svibnju održati u Splitu.

U drugom dijelu predavanja je fra Domagoj Runje, izvanredni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu govorio o Dojenju u Bibliji. Najprije se kratko osvrnuo na dva povijesna razloga prikaza dojenja u ikonografiji Blažene djevice Marije. Prvi prikazi Bogorodice koja doji pojavili su se u 4. stoljeću u Egiptu kao teološki odgovor na herezu negiranja Isusovog čovještva prikazujući dojenje kao autentični ljudski čin. Drugi razlog se javlja skoro tisuću godina kasnije kad su žene višeg staleža počele izbjegavati dojenje smatrajući ga nečasnim i primitivnim. Umjetnici su se opet angažirali rješavajući ovaj moralno-pastoralni problem prikazujući Bogorodicu kako doji odjevenu u odjeću kneginje i grofice kako bi se žene višeg staleža mogle poistovjetiti s Blaženom među ženama i vratiti dostojanstvo dojenju.

U nastavku je fra Domagoj sustavno prikazao spominjanje dojenja u Bibliji podijelivši citate u pet grupa: citati koji se odnose na majku djeteta kao dojilju, zatim citate o dojenju vezane za oca, potom citate koji se odnose na dojenče od kojih su mnogi u prenesenom smislu. Zatim je govorio o biblijskim citatima o dojenju vezanim na ostale ljude i na kraju na to kako se Bog odnosi prema dojenju. Tako smo zajedno prošli kroz poznate i manje poznate citate od kojih su brojni lijepi i ugodni ali su spomenuti i drugi koji su tužni i tragični jer su vezani za prikaze propasti i razaranja cijelih naroda prikazanih u Bibliji. Svi prikazi dojenja vezani za Boga su iznimno slikoviti do te mjere da se u jednom od najljepših citata o dojenju iz proroka Izaije Jahvu prikazuje kao ženu dojilju: „Nadojite se i nasitite na dojkama utjehe njegove da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove“.

Nakon ovih bogatih i nadahnjujućih stručnih i duhovnih prikaza druženje smo nastavili u neformalnoj atmosferi uz uobičajeno raznoliku i ukusnu okrjepu koju smo donijeli da u njoj uživamo i da ju dijelimo.  

Na povratku smo još zastali kod crkvice Gospe kraj mora koja se nalazi na periferiji Čiovskog dijela Trogira. Mještani ovu crkvicu zovu i „Gospa od mlika“ zbog slike koja prikazuje Blaženu djevicu Mariju kako doji svog Sina. Tu su tradicionalno dolazili žene moliti Gospu za pomoć kada bi imale poteškoće s dojenjem.

Time smo u potpunosti zaokružili ovaj „tematski“ obiteljski dan u našoj splitskoj podružnici HKLDa.

Prof. dr. sc. Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLD-a

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 2

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 3

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 4

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 5

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 6

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 7

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 8

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 10

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 9

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 11

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 12

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 13

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 14

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 15

Obiteljski izlet članova splitske podružnice HKLD 16

 

 

No Comments

Post A Comment