Obiteljski dan splitske podružnice HKLD-a: Lokva Rogoznica – Vrulja – Slime

Don Ante i Don Ivan

Subotu, 15. lipnja ove godine, na Sv. Vida, članovi  splitske podružnice sa svojim obiteljima (nas više od šezdeset) odlučiše provesti zajedno na tradicionalnom Obiteljskom danu. Nakon okupljanja ispred Sjemeništa krenuli smo na jug, prema Omišu i iz prve ruke vidjeli/osjetili razmjere prometne zakrčenosti prvog ‘velikog’ vikenda ovogodišnje turističke sezone. Prva postaja našeg jednodnevnog hodočašća je bila Lokva Rogoznica, malo priobalno mjesto udaljeno oko 9 kilometara od Omiša. Okupili smo se u ugodnoj svježini župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, a budući da je lokalni župnik sa svojim župljanima to jutro pohodio crkvicu svetog Vida, koja se nalazi na samom vrhu Omiške Dinare, pozdrav i povijesni prikaz župe nam je prenio naš donedavni duhovnik don Ante Mateljan. Nekoliko pjesama i litanija su duhovno začinili našu prvu meditacijsku postaju a nakon toga smo se osvježili u dvorištu župne kuće gdje su nas ugostili vrijedni župljani. Bilo je lijepo vidjeti i nekoliko obitelji naših mladih kolegica i kolega s malom djecom koja su strpljivo podnosila vrućinu i vrevu.

Malo makadamskom cestom, malo magistralom i ubrzo smo stigli do Vrulje, kratko pohodili Gospu nad Vruljom i onda nastavili prema prijevoju Dubci (koji odvaja Omišku Dinaru i Biokovo) sve do malog živopisnog mjesta Slime, na jednom od bridova kanjona Cetine. U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja dočekao nas je župnik don. Ivan Sučić riječima dobrodošlice i ugodno rashlađenom crkvom. Tu smo slavili Svetu misu koju je predvodio don Ante Mateljan a koncelebrirao je naš novi duhovnik don Stipan Šurlin. Nakon mise okupili smo se ispred crkve na grobu Josipa Pupačića, poznatog hrvatskog književnika rodom iz Slimena. Don Ante nas je počastio nadahnutim recitiranjem triju njegovih antologijskih pjesama: Tri moja brata, Moj Bog i Moj grob. Svi smo ostali zadivljeni ljepotom stihova a mnogi od nas nisu mogli ne pustiti suzu.

Nadahnuti i produhovljeni ali i ponosni na našu baštinu krenuli smo prema obližnjem OPG Tadići gdje smo nastavili druženje uz izvrsno pripremljen i poslužen ručak. Kako je ovo zadnja ‘formalna’ aktivnost naše podružnice prije ljetne pauze, donedavna predsjednica dr. Meri Matijaca toplim riječima se zahvalila članovima na učešću u svim ovogodišnjim aktivnostima a posebno je toplo zahvalila našem don Anti na godinama brižnog duhovnog vodstva splitske podružnice. Don Ante nam je u svom govoru obećao da će i dalje biti aktivni član podružnice i da će i dalje pomagati njezin rad na svaki mogući način. Svim je nazočnim članovima podijelio (uz posvetu) primjerke svog najnovijeg uratka/meditacije naslovljene ‘Deseti gubavac, Pripovijesti iz Evanđelja po Luki’ i uz to nas još i počastio ručkom. Hvala dragi naš don Ante, od srca!

Dio atmosfere još jednog nezaboravnog obiteljskog dana možete vidjeti na fotografijama našeg uvijek aktivnog ‘bilježitelja događaja’ dr. Marka Jukića, a nama članovima novog vodstva podružnice ostaje zadatak da ove i ovakve aktivnosti nastavimo (i proširimo) u idućim godinama.  

Prof. dr. sc. Ivica Grković
predsjednik splitske podružnice HKLD-a

Sv misa1

Don Ante Lokva Rogoznca

Sv misa2

Pupačićev grob

Ručak1

Ručak2

 

No Comments

Post A Comment