Obiteljski Dan HKLD-a Podružnice Split – Izlet u Knin

Više od šezdeset članova HKLD-a podružnice Split i članova njihovih obitelji, 22. lipnja 2016., i ovaj su put završetak akademske godine obilježili obiteljskim danom, izletom u Knin i Unešić

knin 2

U Kninu, u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta dočekao nas je fra Marko Duran, župnik i gvardijan župe sv. Ante u Kninu. U svoju riječi dobrodošlice ukratko je utkao i povijest kraljevskog grada Knina te nam progovorio o njegovim današnjim prilikama i neprilikama. U velebnoj crkvi koja je postala hodočasničko mjesto svih Hrvata, svetu misu predslavio je duhovnik naše podružnice don Ante Mateljan, a u homiliji nas podsjetio na veleslavlje u Splinu, prije 40 godina, kad je sluga Božji kardinal Franjo Kuharić izmolio zavjetnu molitv u Gospi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

knin 3

Nakon okrijepe koju je priredio fra Marko sa svojim suradnicima obišli smo kninsku tvrđavu i razgledali muzej Oluje. Potom smo posjetili crkvu Svete Marije u Biskupiji, važnom mjestu hrvatske narodne i kršćanske povijesti, gdje je na mjestu ranokršćanske bazilike podignuta starohrvatska Crkva u čast Blažene Djevice Marije, a koju je ponovo podigao Ivan Meštrović i oslikao Jozo Kljaković.

Drugi dio našeg obiteljskog dana proveli smo u Unešiću, gdje nam je domaćin fra Luka Delić sa svojim pomoćnicama priredio obilan ručak. Obišli smo župnu crkvu sv. Jure i saznali više o ne/prilikama života u tom kraju, te nadstojanjima župnika da organizira skrb za starije, osamljene i nemoćne osobe, kojih je sve više u ovom kraju. U planu mu je urediti i hospicij u domu što ga je podigao nekadašnji šibenski biskup mons. Josip Arnerić.

Zahvalni smo domaćinima, fra Marku Duranu i fra Luki Deliću, kao i našem duhovniku, za duhovnu i tjelesnu okrepu, kao i za još jedno radosno druženje.

Danijela De Micheli Vitturi

No Comments

Post A Comment