Obilježena 25. godišnjica stradanja Vukovara: Tjedan sjećanja na Vukovar – ’91 protiv agresije, ’16 protiv zaborava

Vukovar HLK 1

Piše: prof. dr. sc. Jasenka Markeljević

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja Vukovara na poziv Hrvatske liječničke komore (HLK), sudjelovala sam s predsjednicom HKLD-a prof dr sc Anom Planinc Peraica u projektu HLK pod nazivom “Tjedan sjećanja na Vukovar – ’91 protiv agresije, ’16 protiv zaborava”. Liječnici diljem Hrvatske simbolično su odali počast svima koji su sudjelovali u obrani Vukovara istaknuvši na službenoj odjeći prigodni bedž HLK „’91. Vukovar ’16″ tijekom tjedan dana. U srijedu 16. studenog nazočili smo Sjednici Izvršnog odbora HLK u Hotelu Osijek na kojoj je izglasana odluka o dodjeli odličja, Medalje časti, liječnicima koji su 1991. nadljudskim naporima zbrinjavali stradale u bolnici u Vukovaru o čemu je održano impresivno predavanje. Predsjednik HLK dr sc Trpimir Goluža u izjavi za medije je istaknuo: „Medalja časti najviše je odličje Komore. Liječnik ga može zavrijediti iznimnim ostvarenjem u obavljanju liječničkog poziva u za život ugrožavajućim okolnostima ili izuzetnim stručnim ostvarenjem koje je znatno unaprijedilo dotadašnju razinu pružanja zdravstvene skrbi. Liječnici koji su 1991. godine do zadnjeg trenutka obrane Vukovara brinuli o ranjenim i bolesnim braniteljima i građanima pokazali su najvišu moguću razinu hrabrosti, humanosti i domoljublja. Oni su u najtežim trenucima bili na pravom mjestu te su u nemogućim uvjetima, ugrožavajući vlastito zdravlje i život, spašavali živote i zdravlje drugih ljudi. Time su pokazali bezrezervnu predanost liječničkom pozivu i prometnuli se u velikane hrvatskog liječništva“.

Poslije ručka prisustovali smo proširenoj sjednici Vijeća HLK u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima i predavanju o okolnostima koje su predhodile i pratile agresiju na našu Domovinu Hrvatsku. U četvrtak, 17. studenog posjetili smo rano ujutro vukovarsku bolnicu “Dr Juraj Njavro” gdje nas je srdačno primila ravnateljica dr Vesna Bosanac s kolegama koji su zajedno s ostalim djelatnicima bolnice dali neizmjerni doprinos obrani Vukovara i za nas organizirali obilazak Muzeja u bolnici i Memorijalnog centra u Vukovaru.

Poslijepodne, poslije domjenka dobrodošlice u Pastoralnom centru “Sveti Bono”-Župne crkve Sv Filipa i Jakova održan je XII Znanstveno-stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro”. Nakon pozdravnih govora domaćina, organizatora i brojnih uzvanika, svečano su dodjeljena odličja HLK, 43 Medalje časti, od kojih je 6 dodjeljeno posthumno, liječnicima koji su do 18. studenog 1991. godine liječili bolesnike u vukovarskoj ratnoj bolnici. U okviru simpozija održana su emotivna predavanja o sudjelovanju zdravstvenih djelatnika u Domovinskom ratu s autentičnim podatcima i detaljnim analizama sudionika. Slijedio je zajednički odlazak u vukovarsku bolnicu gdje smo se u večernjim satima pridružili svečanosti paljenja svijeća uz molitvu i prigodni program Klape HRM Sv Juraj te nazočnost visokih državnih dužnosnika, branitelja i građana hrvatske. U petak, 18. studenoga, na 25. godišnjicu stradanja Vukovara, HLK je omogućila besplatno svim svojim članovima i studentima medicine sudjelovanje u Koloni sjećanja.

U rano sunčano jutro u petak,18 studenog, u dvorištu bolnice okupilo se je više od 500 liječnika iz cijele Hrvatske i oko 100 studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su se odazvali pozivu na doručak i druženje kod dr Vesne Bosanac. U očekivanju vojnih postrojbi, branitelja i njihovih obitelji, dužnosnika državnih i vjerskih institucija Klapa HRM Sv Juraj izvodila je prigodni program isprepleten pričama iz Vukovara novinara hrvatskog radia Siniše Glavaševica mučki ubijenog na Ovčari. Krenuli smo u Kolonu sjećanja u mislima na žrtvu Vukovara, noseći prigodna obilježja HLK /šal i bedž/ i dvanaest transparenata, dvanaest crnih kvadrata na bijeloj podlozi koji simboliziraju 12 mjeseci u godini. Ideja HLK je bila podsjećati nadležne institucije na žrtvu Vukovara svaki dan u godini tijekom 12 mjeseci. Hodajući dostojanstveno u zajedništvu s vise od 120 000 sudionika Kolone sjećanja stigli smo do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata na molitvu koju je predvodio msgn Đuro Hranić. Nakon molitve za sve preminule, položeni su vijenaci državnih dužnosnika i institucija, branitelja i grada Vukovara. Svečanu euharistiju koja je započela u 13h, predvodio je kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s biskupima, pomoćnim biskupom zagrebačkim dr Valentinom Pozaićem, duhovnikom HKLD-a i brojnim svečenicima. Nakon Sv mise, dužnosnici HLK položili su vijence, i zapalili svijeće zajedno sa svim liječnicima i studentima na spomen obilježje žrtvama Vukovara.

Hodajući u suton dana prema bolnici, pod dojmom propovijedi Kardinala Bozanica, veličanstvene tišine i zajedništva u koloni sjećanja, potreseni spoznajama i emocijama, uputili smo se našim domovima u duhu oprosta i ljubavi.

Vukovar HLK 2

Vukovar HLK 3

Vukovar HLK 4

Vukovar HLK 5

Vukovar HLK 6

Vukovar HLK 7

Vukovar HLK 8

Vukovar HLK 9

Prezentacija1

Prezentacija2

Prezentacija3

 

No Comments

Post A Comment