Obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti u Podružnici HKLD-a u Đakovu

U Podružnici HKLD-a u Đakovu predavanjem prim. dr. sc. Ivana Ćelića pod nazivom „Ima li za ovisnosti lijeka?“ 21. studenoga 2023. obilježen je Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj Mjeseca borbe protiv ovisnosti je upozoriti javnost na problem ovisnosti, potaknuti aktivnosti kojima bi se smanjile potražnja i dostupnost ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprijedila zaštita zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjili zdravstveni, socijalni i društveni rizici i štete od ovisnosti.

Prim. dr. sc. Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče u svome izlaganju je uvodno govorio o ovisnosti kao bolesti mozga i najnovijim spoznajama vezanim uz neurotransmitere, neuronske krugove te interakcijama gena i okoliša. Uz pomoć metoda za funkcionalno oslikavanje mozga danas je kod ovisnika o drogama moguće dokazati fizičke promjene u moždanim područjima koja su ključna za prosudbu, donošenje odluka, učenje i pamćenje te kontrolu ponašanja. Znanstvenici vjeruju da te promjene mijenjaju način na koji mozak funkcionira te mogu pomoći u objašnjenju kompulzivnog i destruktivnog ovisničkog ponašanja.

Na problem ovisnosti ipak treba gledati sveobuhvatno, uvažavajući njezine biološke, sociološke, psihološke i duhovne sastavnice. Funkcionalnost obitelji, kvaliteta odgoja te utjecaj okruženja u kojem dijete odrasta itekako mogu biti i rizični, ali i protektivni čimbenici za razvoj ovisničkih obrazaca ponašanja. Stoga svaka prevencija ovisnosti započinje ponajprije u obitelji, a potom i u široj društvenoj zajednici.

Iz svoga dugogodišnjeg kliničkog rada s ovisnicima na Klinici za psihijatriju Vrapče, prim. Ćelić je istaknuo kako su načelo smanjenja štete i koncept oporavka komplementarni, kako postoji više ciljeva liječenja, od zaustavljanja ili smanjenja uzimanja droga pa do oporavka kao realnog terapijskog cilja. Osim zdravstvenog sustava, u borbu protiv ovisnosti nužno je uključivanje i odgojno-obrazovnog sustava, sustava socijalne skrbi, ali i represivnog aparata.

Nakon izlaganja prim. Ćelića okupljenima se obratio i Tomislav Mišetić, predsjednik udruge Ne-ovisnost iz Osijeka koji je osobno posvjedočio svoj put oporavka od ovisnosti te istaknuo brojne aktivnosti koje ova udruga čini na planu prevencije i tretmana ovisnosti. Suradnja Klinike za psihijatriju Vrapče i terapijske zajednice u Vrbici koja trenutno skrbi o 34 korisnika navedena je kao primjer dobre kliničke prakse u skrbi za ovisnike.

Ovaj susret organizirao je dr. Mirko Petrošević, predsjednik Podružnice HKLD-a u Đakovu, a uz članove Podružnice iz Đakova na susretu su sudjelovali i predsjednici i članovi podružnica HKLD-a iz Požege, Osijeka, Slavonskog Broda i Vinkovaca, bivša predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Marica Miletić-Medved, kao i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. Rok Čivljak i dopredsjednik HKLD-a dr. sc. Petar Bilić iz Zagreba. Skup je moderirao dr. sc. Pavao Mikulčić, duhovnik Podružnice HKLD-a u Đakovu te voditelj Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon konstruktivne rasprave dr. Mikulčić je pozvao predsjednika HKLD-a da pozdravi okupljene. Prof. Čivljak zahvalio je svima na sudjelovanju, osobito nadbiskupu Hraniću koji prati i podupire rad Društva, kao i dr. Petroševiću koji je u protekle godine organizirao dva ovako zapažena okupljanja članova HKLD-a na regionalnoj razini. Naime, novi Statut HKLD-a upravo potiče organizaciju aktivnosti i okupljanje članova HKLD-a na regionalnoj razini što je dr. Petroševiću uspjelo okupivši na ovom skupu ne samo članove Podružnice u Đakovu već i sve predsjednike i članove susjednih podružnica na području Đakovačko-osječke metropolije.

Nazočnima se obratio i udijelio im završni blagoslov mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit koji je istaknuo vrijednu suradnju Đakovačko-osječke nadbiskupije s članovima podružnica HKLD-a na području svoje metropolije. Nadbiskup Đuro primio je članove Upravnog odbora HKLD-a i u Nadbiskupskom ordinarijatu gdje je s predsjednikom HKLD-a i članovima Društva razgovarao o dosadašnjim, ali i budućim aktivnostima Društva. Prof. Čivljak izvijestio je nadbiskupa o već tradicionalnim posjetima članova HKLD-a Vukovaru i drugim dijelovima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su osobito stradali tijekom Domovinskog rata. Razmotrena je i mogućnost organizacije međunarodnog susreta katoličkih liječnika na temu pomoći zdravstvenih djelatnika tijekom Domovinskog rata kako bi se i međunarodna javnost bolje upoznala s ratnim stradanjima u Hrvatskoj, ali i važnosti dobre organizacije zdravstvene skrbi u ratnim prilikama, pa i pod prijetnjom vlastitog stradanja. Nadbiskup Hranić pozdravio je ovu inicijativu i obećao pomoć u organizaciji ovakvog skupa.

Dr. Mirko Petrošević
predsjednik Podružnice HKLD-a u Đakovu

 

No Comments

Post A Comment