Obilježen Dan života u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu

Dan života 2020 6

Božanskom liturgijom sv. Ivana Zlatoustoga u nedjelju 2. veljače 2020. godine u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu obilježen je Dana života. Međunarodni dan života dan je u crkvenoj godini kojim se naglašava vrijednost i potiče zaštita svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Njegovo obilježavanje predložio je sv. papa Ivan Pavao II u svojoj enciklici Evangelium Vitae iz 1995. godine, a u Hrvatskoj se od 1996. godine obilježava prve nedjelje u veljači.

I ove godine ovu proslavu su zajedno organizirali Podružnica “Branimir Richter” Zagreb i Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) te Inicijativa “40 dana za život”. Liturgiju je predvodio o. Danijel Hranilović, župnik grkokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu, koji je po završenom obredu povodom blagdana Svijećnice obavio i blagoslov svijeća.

Dan života 2020 3

Na kraju bogoslužja okupljene su pozdravili predsjednica Podružnice “Branimir Richter” Zagreb HKLD-a prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, predsjednica HKDMST-a sestra Slavica Janković te predstavnici Inicijative “40 dana za život” koji su pozvali na nastavak zajedničkog zalaganja za očuvanje svakog začetog života. Uz to, prof. Galešić-Ljubanović zahvalila je o. Danijelu na gostoprimstvu i predvođenju liturgije kojom su nazočni mogli upoznati različitost, ali i bogatstvo grkokatoličke liturgije istočnog obreda.

Nakon liturgije uslijedilo je zajedničko druženje članova svih nazočnih udruga.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a

Dan života 2020 2

Dan života 2020 1

Dan života 2020 4

Dan života 2020 5

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment