Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Vukovarska 2020 naslovna

Uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zagrebačka podružnica Hrvatskog Katoličkog liječničkog društva „Branimir Richter“ 18. 11. 2020. u 19 sati organizirala je već tradicionalnu večer sjećanja na hrvatska stradanja kroz povijest

Najavljeni predavač fra Miljenko Mića Stojić, voditelj „Vicepostulature Fra Leon Petrović i 65 braće“ trebao je u prostorijama HKLD-a održati predavanje pod naslovom „Ne budemo li se bavili mi prošlošću, bavit će se ona nama“. Ratna i poratna stradanja u Hercegovini“. Zbog epidemiološke situacije predavač nije bio u mogućnosti doći sa Širokog Brjega, pa je rad Vicepostulature (dostupan i na web stranici: www.pobijeni.info) predstavio duhovnik zagrebačke podružnice fra Draženko Tomić. Ograničen broj sudionika, članova HKLD-a, u četrdeset minutnom programu kroz multimedijalne i interaktivne sadržaje upoznao se sa događanjima 1945. u Hercegovini slušajući audio zapise neposrednih svjedoka tih događanja i gledajući filmske zabilješke ratnih stradanja. Predstavljeni su i noviji napori Vicepostulature oko iskapanja i identificiranja žrtava rata i poraća u Hercegovini.

Poslije predavanja nekolicina sudionika tog programa, predvođeni predsjednikom HKLD-a prim. doc. dr. Rokom Čivljakom i predsjednicom zagrebačke podružnice prof. dr. Danicom Galešić Ljubanović, uputili su se do Ulice grada Vukovara gdje su svoje lampione pridružili desecima tisuća onih koji su već osvjetljavali plato i spomenik predsjednika Franje Tuđmana. Puni pijeteta prema stradalnicima, članovi HKLD-a su uz molitvu odrješenja za sve njih i ovog puta iskazali čvrsto nastojanje oko mira i suživota kako bi apokaliptični dani ratnih događanja na našim prostorima postali tek daleka prošlost koja se nikad više ponoviti neće.

O vi, koji ginete za kockaste boje, za kraljevstvo slobode;
koji žrtvovaste kamenolome snage — djevičanstvo mladosti prve;
vi, koji se popeste na najviše balkone domovine,
ostanite u njoj, u prostorima njezinih duga; u vremenima,
koja kroz atomska stoljeća koracaju! Ostanite…
u kristalnoj njezinoj žrtvi: i bit ćete slobodni, makar mrtvi!

Lucijan Kordić (Exodus, 1965.)

HKLD, Zagreb, 18. 11. 2020.

Vukovarska 2020 1

Vukovarska 2020 2

Vukovarska 2020 5

Vukovarska 2020 7

Vukovarska 2020 8

Vukovarska 2020 9

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment