Obilježavanje 10. obljetnice smrti prof. dr. sc. Branimira Richtera, dr. med.

Richter Ljubanovic Barisic Vrsalovic Seiwerth

Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica “Branimir Richter” u Zagrebu, upriličilo je 3. travnja 2022. u zagrebačkoj Dubravi večer sjećanja na prof. dr. sc. Branimira Richtera, dr. med. povodom 10. obljetnice njegove smrti

Program je započeo krunicom u franjevačkoj crkvi u 17.30 sati, nastavljen misom za  ++ Branimira i Željku Richter u 18 sati i zatim prigodnim programom u samostanskoj knjižnici gdje je prof. dr. sc. Sven Seiwerth, dr. med. s nazočnima podijelio svoja sjećanja na pok. prof. Richtera. Program je vodila predsjednica Podružnice prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, dr. med. Drugi dio programa prenošen je i putem e-poveznice.

Na početku prigodnog programa u knjižnici prof. Ljubanović je izrekla uvodnu riječ tom susretu s povodom i pozdravila sve nazočne. O tom koliko je pok. Profesor zadužio Društvo svjedoči već i činjenica što se (upravo na prijedlog prof. Ljubanović) po njemu zove najveća podružnica HKLD-a. Ustvrdila je kako susreti o obljetnicama prof. Richtera postaju već tradicija Podružnice koja se na opće zadovoljstvo njeguje već nekoliko godina, a nazočni su je ohrabrili u namjeri da se ta tradicija i nastavi. Na veliko zadovoljstvo svih svoja sjećanja na pok. Richtera, svog davnog predšasnika na mjestu prodekana za nastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, podijelio je prof. Seiwerth u predavanju „Branimir Richter, Gospodin profesor“.

Prof. Seiwerth je podsjetio da je Richter bio u dva mandata prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osobno ga se sjeća iz svojih studentskih dana. Upravo je njegova generacija studenata Richtera “progurala“ na prodekansku poziciju i to iz razloga što je podržavao ideje kojima su studenti namjeravali poboljšati sustav Medicinskog fakulteta. Richter je uredio 1981. godine prvi Katalog znanja MF-a, dok je Seiwerth i sam kao prodekan uredio drugi Katalog znanja. Pri tom su mu bili korisni i savjeti još uvijek živućeg Richtera. 

Seiwerth je iznio i nekoliko crtica iz Richterova života: rano djetinjstvo u Palmotićevoj, vjeronauk u isusovačkoj crkvi, završena Klasična gimnazija a zatim rat i mobilizacija u domobranstvo. Za dlaku je izbjegao strahotu Bleiburga. Mobiliziran je u JNA. Nakon službe u Beogradu i drugim mjestima po cijeloj Jugoslaviji vraćen je u Zagreb. Zahvaljujući svojoj stručnosti kao mikrobiolog, obavljao je važne funkcije u domaćem sustavu zdravstva i na međunarodnoj razini. 

Seiwerthovi osobni dojmovi o Richteru su da je uvijek bio klasično uredan (odijelo, kravata), smiren, ljubazan, sa smiješkom razumijevanja, spreman saslušati i pomoći pronaći rješenje. Pokazivao je i finu dozu samokritičnosti. Bio je pravi gospodin!

Poslije predavanja svi prisutni su oduševljeno iznosili svoja vlastita sjećanja na prof. Richtera koje vrijeme nije izbrisalo. Dragocjene podatke sa svima su podijelili sin i kćer pokojnog Profesora koji su bili na misi i predavanju. Oni su profesorima Seiwerth i Ljubanović odali priznanje i zahvalnost što kroz ovakve susrete njeguju uspomenu na njihovog dragog oca, koji je kao suutemeljitelj i otac cijelog HKLD-a. Susret je završio fotografiranjem uz portret prof. Richtera, nastao na prošlogodišnjoj umjetničkoj koloniji u Sošicama. (Draženko Tomić)

Richter obljetnica Dubrava

Predavanje

Richter Ljubanovic Seiwerth

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment