Njegova Ekscelencija mons. Pinto, nuncij u RH, primio prof. Planinc-Peraica i prof. Markeljević u povodu završetka službe

nuncij 1

Njegova Ekscelencija mons. Giuseppe Pinto, nuncij u RH i mons. Janus Błachowiak, njegov prvi tajnik, primili su u Apostolskoj nuncijaturi u petak, 26. travnja 2019. prof.dr.sc. Anu Planinc-Peraica, predsjednicu Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) i prof.dr.sc. Jasenku Markeljević, clanicu ExCo FEAMC-a i FIAMC-a koje su se zahvalile na suradnji tijekom organizacije 25.FIAMC Congress “Sancity of Life and Medical Profession from Humama Vitae to Laudato Si” (Svetost života i medicinska profesija od Humane Vitae do Laudato Si, hotel Westin – Zagreb,30.5.-2.6.2018.)

Zahvalivši  Njegovoj Ekselenciji mons. Giuseppeu Pintu i mons. Janus Błachowiaku na pozivu i na podršci u organizaciji jubilarnog  25. kongresa  uručene su  im Zahvalnice za slanje poziva Sv. Ocu na otvaranje Kongresa; i dužnosnicima iz Vatikana mons. Vincenzu Paglie, predsjedniku Papinske akademije za život; kardinalu Willemu Jacobusu Ejiku i mons. Jacquesu Saudeau, članovima Papinske akademije za život; i mons. Bruno-Marie Dufféu, tajniku vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Tom prigodom istaknuta je uloga Njegove ekselencije  mons. Pinta u korespodenciji sa Sv. Ocem koji je pozvao u privatnu audijenciju izaslanike FIAMC-a, (Fedération Internationale des Associations Médicales Catholiques, Federation of Catholic Medical Associations, Svjetska udruga katoličkih liječničkih društava), a iz Hrvatske predsjednicu organizacijskog odbora Kongresa prof. dr.sc. Jasenku Markeljević. Papa Franjo je svim sudionicima Kongresa uputio Indulgenzu, blagoslov  i  poruku koja ostaje značajan putokaz liječnicima: „Nastavite spokojno i odlučno na tom putu, provodeći smjernice crkvenog učiteljstva u područja medicine s odgovarajućom svijesti o njihovim moralnim implikacijama. I područje medicine i zdravstva, u stvari, nije pošteđeno kulturno-tehnokratske paradigme koja sve više napreduje, od klanjanja bezgraničnoj ljudskoj moći i praktičnoga relativizma u kojem sve postaje nevažno ako ne služi osobnim interesima.Vaš naziv „katolički liječnici“ obavezuje vas na trajnu duhovnu, moralnu i bioetičku formaciju kako biste primijenili evanđeoska načela u medicinskoj praksi polazeći od odnosa liječnik-pacijent sve do misijskoga djelovanja radi poboljšanja zdravstvenih uvjeta naroda na marginama svijeta. Vaše je djelo poseban oblik ljudske solidarnosti i kršćanskoga svjedočenja, vaš je posao obogaćen duhom vjere. Vrlo je važno da se vaša društva zalažu da studenti medicine i mladi liječnici budu senzibilizirani tim načelima te da ih uključujete u aktivnosti društava“. 

 
Poslije završetka Kongresa uputio je preko Apostolske nuncijature i Pismo zahvale. Njegovoj ekselenciji, mons Pintu i prvom tajniku mons Błachowiaku, uručeno je Izvješće o Kongresu  i Monografija HKLD-a izdana u povodu 25. godišnjice HKLD-a i prevedena na engleski jezik,  kao i kongresni materijali koje su dobili svi sudionici. Bilo je rijeci o 50. obljetnici enciklike pape Pavla VI. „Humanae Vitae“ upravo u godini održavanja Kongresa pod počasnim pokroviteljstvom  Kardinala Josipa Bozanića i visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović te brojnih znanstvenih, stručnih političkih i vjerskih institucija. Kongres  je počeo je na  dan obilježavanja Majke Božje od Kamenitih vrata uz sudjelovanje sudionika   na svečanoj sv. misi koju je u katedrali predvodio kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i  koncelebraciju sudionka Kongresa iz Vatikana.  Istaknuti je da su gosti Kongresa bili zadivljeni pobožnošću hrvatskoga naroda i mnoštvom mladih ljudi koji su bili na svetoj misiji i u procesiji od katedrale do Kamenitih vrata. 
 
Kongres je bio organiziran kako bi se rasvijetlili moralni i etički aspekti liječničke struke u svjetlu primjene znanstvenih spoznaja i tehnoloških dostignuća civilizacije u zaštiti dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti, djece, bolesnih, invalidnih i nemoćnih osoba starije životne dobi.
 
Realizacija Kongresa je bila moguća  zahvaljujući članovima organizacijskog odbora, pokroviteljstvu i financijskoj  potpori  brojnih državnih, gradskih, znanstvenih, stručnih, financijskih, privrednih i vjerskih institucija, farmaceutskih tvrtki,  mnogih donatora i sponzora koji su prepoznali aktualnost  tematike ali i važnost aktivnog sudjelovanja velikog broja mladih liječnika i studenata. Posebna zahvalnost upućena je biskupu u miru, mons. Valentinu Pozaiću, duhovnom asistentu HKLD-a na duhovnoj formaciji naših članova. Informacije  o Kongresu, o privatnoj audienciji kod Pape,  izvješća u  javnim medijima su dostupne na više od 120 stranica teksta  u tiskanim i elektronskim medijima.
 
Kongres je potvrdio stajaliste HKLD-a  i FIAMC-a o afirmaciji kulture života nasuprot kulturi smrti koja pod vidom slobode izbora i zaštite ljudskih prava vođenih cost/benefit logikom, relativizira dostojanstvo ljudskog života urušava opstanak civilizacije. 
 
 
U tom kontekstu bilo je rijeci o aktualnim raspravama u javnim medijima  temu priziva savjesti u medicini i aktivnom sudjelovaju članova HKLD-a  na N1 TV, Kolokviju HBK, cetiri korizene tribine, Laudato TV 
i HRT 1.
 
Tijekom  susreta naglasili smo važnost prepoznavanja identiteta katoličkih liječnika u kontekstu dominacije etičkog relativizma i transhumanizma u svijetu i promicanja etičkih načela u medicini temeljenih na tradiciji Hipokratove zakletve i nauku Katoličke crkve. Na odlasku smo zaželjeli Njegovoj Ekselenciji mons. Giuseppeu Pintu, koji odlazi u Rim na lijecenje  uspješan oporavak  u svjetlu Božjeg blagoslova.
 
nuncij 4
 
Mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, na Bijelu nedjelju 28. travnja 2019. godine predvodio je u zagrebačkoj katedrali svetu misu zahvalnicu prigodom završetka svoje službe u koncelebraciji s kardinalom Josipom Bozanicem, biskupima i svećenicima, na kojoj su bili nazočni osim mnogih  vjernika, redovnika i redovnica, clanova diplomatskog zbora, predstavnika državnih i gradskih institucija i potpredsjednik Sabora RH akademik Zeljko Reiner a u ime HKLD-a prof. Ana Planinc Planinc-Peraica i prof. Jasenka Markeljevic. http://www.zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx
nuncij 1
nuncij 2
 
prof.dr.sc. Jasenka Markeljević
 
No Comments

Post A Comment