Najnoviji broj Glasnika HKLD-a posvećen 10. obljetnici postojanja Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara

Glasnik HKLD a 2021 2

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) je u drugom broju ovogodišnjeg Glasnika obilježilo 10. obljetnicu postojanja Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara

U tom smislu svoju zahvalu najaktivnijoj sekciji HKLD-a izrekao je predsjednik doc. dr. prim. Rok Čivljak, dr. med., naglasivši važnost njihova djelovanja za ovo katoličko strukovno udruženje. Propovijed duhovnika fra Ivana Dominika Iličića koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali na dan proslave uz ostalo stavlja naglasak na Krista koji ne samo da liječi nego i daje lijek za čovječanstvo. Pozdravni govori predsjednica Ćurić i Ljubanović upućeni su brojnim gostima, među inima i gostima iz Europe iz krovnog udruženja farmaceuta: FIPC. Prikaz prvog deset-godišta rada sekcije nastao je iz pera mag. phar. Marije Benković. Popraćen je fotografijama Stjepana Katića. U izvješću se spominju akcije oko osnivanja Caritasove ljekarne, današnje Diakonije, stručna i duhovna predavanja, gostovanja na kongresima FIPC-a u Europi, tradicionalno hodočašće u podravski Kuzminec i drugo. Sekcija se stavila pod zaštitu sv. Ivana Leonardija. Posebno mjesto u ovom Glasniku zauzima izlaganje predsjednice poljske Udruge katoličkih farmaceuta dr. Malgorzate Prusak „Kršćansko svjedočanstvo u prakticiranju zanimanja ljekarnika“ u kojem je stavila naglasak na značenje mogućnosti priziva na savjest u ljekarničkoj struci. Predavanje je održala na engleskom jeziku.

Intervju Glasniku je dala i prva predsjednica sekcije farmaceuta mag. pharm. Mirjana Vrsalović. Osvrnuvši se na početke rada ove sekcije Vrsalović je istaknula još dvije aktivnosti sekcije: nabavka pijanina povodom 25. obljetnice HKLD-a i rad na knjizi Farmaceuti i farmaceutska djelatnost u Domovinskom ratu i drugo. U Glasniku se nalazi nekoliko kolaža fotografija s zagrebačke proslave farmaceuta kao i fotografije iz povijest podružnice, himna sv. Kuzme i Damjana koju su izveli Cantores sancti Marici, molitva katoličkih farmaceuta, povijest sekcije na talijanskom i engleskom jeziku i drugo.

Od stručnih članaka u drugom broju Glasnika nalazi se članak Sekcije doktora dentalne medicine Kataneca i Matoša o primjeni novih antikoagulantnih lijekova u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Pozornost zaslužuje i članak o stotinjak ljekarija i metoda liječenja među katolicima u BiH početkom 20. stoljeća. Članak dr. Vesne Budišin o bolesti šaka sintetizira najčešće probleme s tim dijelom lokomotornog sustava.

Poseban dio Glasnika čine izlaganja s Dana priziva savjesti. Izlaganja mons. dr. Valentina Pozaića, prof. dr. Nike Zuraka i mag. pharm. Marije Šaler koja su potaknuta upravo ljekarničkom strukom i prizivom savjesti, mogućnostima koje daje Hipokratova zakletva kao i izazovima farmaceutske industrije koja je itekako prisutna u ovom segmentu ljudskog djelovanja. Dodatna cjelina među Prilozima je i izvješće s Dana hrvatskih svetaca u Križevcima koji su u surganizaciji HKLD-a bili posvećeni s. B. č. s. Ani Mariji Marović. Izlaganja s te kulturne manifestacije priložili su u Glasniku dr. Nediljka Rogošić i prof. dr. Ivan Bodrožić. Tu je i zanimljiva kronologija socijalnog djelovanja suvremenika: Ane Marije Marović (1815.-1887.) i sv. don Ivana Bosca (1815.-1888.). Konačno, treća cjelina među Prilozima je ona o panel-raspravi osječke podružnice HKLD-a posvećena čitanju korone: Kako sačuvati i dušu i tijelo u vrijeme pandemije?

Od aktualnosti i ovaj broj donosi kronologiju društvenih događanja u prethodnom dvomjesečju: webinar Priziv savjesti (14. 5. 2021.), novi Sporazum HKLD-a (13. 5. 2021.), predavanje „Bolesti šaka“ (19. 5. 2021.), Dani hrv. svetaca i blaženika (Križevci, 28. 5. 2021.), hodočašće HKLD-a na dan BDM od Kamenitih vrata (31. 5. 2021.), duhovna obnova u svetištu BDM na Krasnu (3.-6. 6. 2021.), panel rasprava u Osijeku (7. 6. 2021.), predavanje „Medicina antiqua et Christus medicus“ u karlovačkoj podružnici (10. 6. 2021.), osnivanje podružnice HKLD-a u Sisku (11. 6. 2021.), predstavljanje knjige prim. Ladislava Krapca (16. 6. 2021.), web-okrugli stol o post-covidalnim neurološkim i psihijatrijskim manifestacijama (Zagreb, 16. 6. 2021.).

Od onog što se o članovima HKLD-a pisalo u domovini i inozemstvu izdvojen je intervju predsjednice zagrebačke podružnice prof. dr. Danice Galešić Ljubanović Liječničkim novinama, zatim dodjeljivanje nagrade „Odlikovanje sv. Kvirina“ dr. Tonki Jozić Novinc, predsjednici sisačke podružnice HKLD-a i predstavljanje knjige o mišićno-koštanim poremećajima i bolestima kod pijanista prim. Ladislava Krapca i Ive Bartolić. Društvo se sjetilo i svojih preminulih članova: Stanka Iličića i Biserke Baćani. Svi članovi su pozvani na tradicionalno obiteljsko hodočašće u svetište sv. Josipa u Karlovac (4. 9. 2021.) i zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu povodom 30 god. društva (25.-26. 9. 2021.).

D. T.

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment