Najava predavanja: Izlazak iz tame – postabortivni sindrom i što o njemu trebate znati

Hrvatsko katoličko liječničko društvo i udruga Hrvatska za Život organiziraju 8. studenoga predavanje „Izlazak iz tame – postabortivni sindrom i što o njemu trebate znati“, u Praškoj 6 u 19 sati

pas„Postabortivni sindrom ili skraćeno PAS je vrsta posttraumatskog stresnog poremećaja koji pogađa mnoge žene nakon pobačaja, bio on namjerni ili spontani”, rekla je Dijana Brozović iz udruge Hrvatska za Život. “Neki od simptoma su osjećaji krivnje, tjeskobe, depresija pa čak i suicidalne misli. Nažalost PAS kao takav često nije dovoljno  prepoznat od liječničke struke. Nerijetko se pojavljuje nekoliko godina nakon proživljene traume i zbog toga se previđa njegova povezanost s pobačajem. Pogađa i muškarce, tj. partnere i očeve. Želja nam je da Grad Zagreb prepozna ovaj javnozdravstveni problem i informira trudnice koje se odlučuju na pobačaj o problemu PAS-a“.

Na tribini 8. studenoga će na temu postabortivnog sindroma govoriti dr. sc. Petar Bilić, psihijatar u bolnici Vrapče, i gđa Lidija Dugan, voditeljica programa za ozdravljenje od post-abortivnog sindroma „Oprostom oslobođene“. Na predavanju će i jedna majka govoriti o svojem iskustvu PAS-a. 

„Udruga Hrvatska za Život bavi se ljudskim pravima i socijalnom djelatnošću s naglaskom na zaštitu nerođene djece, trudnica i majki s djecom. Ovim predavanjem želimo osvijestiti struku, građane i institucije da od postabortivnog sindroma pate mnoge žene, ali i muževi te da je prijeko potrebno da što više žena prije odluke o prekidu trudnoće dobiju potpune informacije o rizicima koje PAS donosi, u čemu mogu pomoći institucije Grada Zagreba“ dodao je Filip Đekić iz udruge Hrvatska za život.

No Comments

Post A Comment