NACIONALNI DAN MIROTVORSTVA – 30 GODINA OD OTMICE DR. IVANA ŠRETERA

1HKLD
Na slici članovi HKLD-a (slijeva nadesno): Kristina Milek, Anđelka Gajšak Špančić, Petar Bilić, Stjepan Šarac, Marica Topić, Ivan Ćelić i Ivica Turuk

U organizaciji Grada Pakraca 18. kolovoza obilježena je 30. godišnjica tragičnog događaja, otmice dr. Ivana Šretera, mirotvorca, hrvatskog mučenika, jednog od osnivača Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD)

Program je započeo odavanjem počasti pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima u Pakracu gdje su zapalili svijeće i položili vijence izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Ivan Ćelić, izaslanica predsjednika Vlade RH i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te uime gradova Pakraca i Lipika te udruga proizašlih iz Domovinskog rata gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Potom je položen zajednički buket u Kukunjevcu, gdje su 18. kolovoza 1991. četnici na barikadama zaustavili i oteli dr. Ivana Šretera, ravnatelja lipičke bolnice i tadašnjeg predsjednika regionalnog Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Neposredno pred Svetu Misu koju je u župnoj crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije u Pakracu predslavio vlč. Ivan Rončević, prigodno slovo pred bistom dr. Ivana Šretera, uputio je dr. Petar Bilić, dopredsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva. Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje s članovima HKLD-a iz Lipika i Pakraca na čelu s dopredsjednicom tamošnje podružnice HKLD-a dr. Anđelkom Gajšak Špančić, bliskom suradnicom i prijateljicom dr. Ivana Šretera. 

Dr. Bilić je istaknuo kako nije slučajno što je bista dr. Ivana Šretera smještena odmah uz crkvu u koju je rado dolazio od najranije životne dobi. Dr. Ivan Šreter potječe iz katoličke obitelji, odmalena je primio katolički odgoj i kao dječak ministrirao. Po dolasku na studije u Zagreb pohađa vjeronauk u crkvi sv. Vinka Paulskog u Frankopanskoj ulici, a potom i Institut za teološku kulturu laika. Uvijek je bio na raspolaganju u svojoj župi, a pokrenuo je i župni list Zov Kalvarije. Zajedno s dr. Anđelkom Gajšak Špančić iz Bolnice u Lipiku, dr. Šreter je 16. veljače 1991. godine nazočio osnivačkoj skupštini Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva. U Glasniku HKLD-a iz 2007. godine dr. Anđelka Gajšak Špančić opisuje dr. Ivana Šretera kao osobu iznimnih ljudskih i moralnih vrijednosti, vjernika katolika, izrazito miroljubive naravi te neumornog tragača za istinom. Bio je vrstan liječnik i posebno sućutna osoba. Uvijek je bio spreman zauzeti se za siromašne. Prepoznatljiv po svojoj skromnosti, bio je čovjek velika srca. Posjećivao je stare i nemoćne u gradu i materijalno ih pomagao. Skroman i taktičan u ophođenju i ponašanju, a čvrst u obrani ljudskih i moralnih vrijednosti, bio je veoma cijenjen i voljen među sugrađanima. Ništa ga nije moglo omesti na putu istinskog hrvatskog domoljuba i nikada se nije klanjao nikome osim Bogu. U svemu što je radio, dr. Šretera vodila je istinska vjera u Boga i želja za mirom kao najvećim Božjim darom.

Dr. Ivan Šreter rođen je 2. siječnja 1952. godine u Pakracu. U Zagrebu je završio studij medicine te potom specijalizirao fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Bio je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku, gdje je nakon demokratskih promjena imenovan ravnateljem. Tijekom prigodnog programa prikazan je govor dr. Ivana Šretera 30. svibnja 1991. godine u kojem on zanosno govori o osamostaljenju Hrvatske, demokraciji, Općini Pakrac u Hrvatskoj u kojemu želi miran suživot Hrvata s ostalim nacionalnim manjinama, Talijanima, Česima, Nijemcima te braćom Srbima. Pozivao je na mir, te najbolje rješenje vidio u mirnom suživotu u kojemu će svi ravnopravno imati pravo na posao koji će pomoći u izgradnji Pakraca. 

Prije točno trideset godina, 18. kolovoza 1991. godine, dr. Ivan Šreter je otet u Kukunjevcu, selu nedaleko Lipika gdje su pobunjeni četnici organizirali zasjede. Odveden je u zloglasni logor Bučje, a zadnji puta je viđen živ 29. kolovoza 1991. Nije poznato točno vrijeme i mjesto pogibije dr. Ivana Šretera i do danas nisu pronađeni njegovi posmrtni ostatci. 

Dr. Ivan Šreter živo je svjedočio svoju katoličku vjeru i danas služi kao uzor mnogim kolegama liječnicima da svojim osobnim životom i stručnim djelovanjem promiču kršćanska načela. Dr. Ivan Šreter je i prije osamostaljenja Hrvatske s ponosom isticao svoju katoličku vjeru, a Hrvatsko katoličko liječničko društvo s ponosom ističe kako je dr. Ivan Šreter bio član našeg Društva.  

Program je završen nastupom Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH.

Dr. sc. Petar Bilić, dr. med.

5crkva

2bilic

4bista

3kukunjevac

 

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment