MOLITVA LIJEČNIKA (od pape Pija XII.)

papa pio xii 1a

   Božanski Iscjelitelju duše i tijela, Otkupitelju naš Isuse Kriste, koji si u ovozemaljskom životu osobito ljubio bolesne i ozdravljao ili dodirom Svoje svemoćne ruke, mi pozvani u teški poziv liječnika, slavimo Te i u Tebi nalazimo uzvišen uzor i potporu Vodi nam uvijek tako um, srce i ruku da zaslužimo hvalu i štovanje koje Duh Sveti pridaje našem zvanju (Sirah, 38).

   Učini da u nama raste spoznaja da smo na neki način Tvoji suradnici dok štitimo ljudska bića i dok pomažemo njihov razvoj te da smo sredstvo Tvoga milosrđa.

   Prosvijetli nas u hrvanju s nebrojenim bolestima tijela da se ispravno služimo znanošću i njezinim dostignućima kako nam ne bi ostali skriveni uzroci bolesti te da nas ne zavaraju njihovi znakovi, nego da sigurnom prosudbom odredimo pravi lijek koji nam pruža Tvoja Providnost.

   Ispuni nam srca ljubavlju da u bolesnima uzmognemo prepoznati Tebe samog, posebno s napuštenima, i tako, uz predan i brižljiv rad, opravdamo njihovo povjerenje.

   Učini da, slijedeći Tvoj primjer, očinski suosjećamo, da budemo iskreni kad savjetujemo, zauzeti dok liječimo, da ne stvaramo lažne nade te da budemo blagi u nagovještaju tajne boli i smrti; prije svega da budemo čvrsti u obrani Tvojega svetog zakona, koji poštuje život, od nasrtaja sebičnosti i izopačenih poriva.

   Kao liječnici koji štuju Tvoje Ime obećavamo da ćemo se u svom djelovanju uvijek držati moralnih načela i propisa.

   Udijeli nam, napokon, da i mi sami svojim kršćanskim životom i poštenim vršenjem obveza svojega zvanja zaslužimo čuti iz Tvojih usta blaženu presudu obećanu onima koji Te bolesnog posjećuju u svojoj braći: »Dođite, blagoslovljeni Oca moga, i primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno« (Mt 25, 34). Amen!

D.T.

papa pio xii 1

 

logo HKLD 30 god

No Comments

Post A Comment