Misa za nerođene u župi sv. Petra u Šibeniku / vijesti iz podružnice HKLD-a u Šibeniku

HKLD Šibenik 2021 1

U župi sv. Petra u Šibeniku u sklopu trodnevnice pred blagdan sv. Petra služena je sveta misa za nerođenu djecu. Misno slavlje predslavio je don Ante Omazić, župnik iz Vrpolja, u koncelebraciji sa župnikom fra Ivanom Penavom kojemu je to bio i oproštaj od suradnje s udrugama koje djeluju u zaštiti života od začeća, a kojima je fra Ivan bio duhovni asistent: Pokret za život, udruge Betlehem, Vojska Bezgrešne i Zajednica Molitva i Riječ koje djeluju u župi sv. Petra u Šibeniku.

Don Ante se u svojoj propovijedi osvrnuo na život kao temeljno pravo svakog čovjeka kojega treba braniti svaki put kada je ugrožen počevši od trenutka začeća, pa sve do njegove prirodne smrti. A mi kršćani još više volimo život jer smo svjesni da nam je on darovan od Boga. Stoga je borba za zaštitu života jedna od temeljnih osobina po kojima se kršćani razlikuju od ostalih ljudi. Don Ante je spomenuo kako se od samih početaka kršćanstva ističe naša opredijeljenost za zaštitu života i to je potvrdio citirajući ranokršćanske spise: Nauk dvanaest apostola i Barnabinu poslanicu. U ovim spisima se doslovno spominje kako su kršćani oni koji štite život od začeća i kako neće nikada usmrtiti novorođenče koliko god ono bilo bolesno što je znalo biti običaj kod poganskih naroda.

Na kraju svete mise župnik fra Ivan Penava zahvalio se članovima svih udruga i pokreta koji su sudjelovali u župnim aktivnostima kroz njegovih sedam godina djelovanja u župi sv. Petra. Zahvalio je i nazočnim članovima Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva koji su se pridružili u molitvi za nerođene među kojima je bio predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak te dr. Ivan Zmijanović, voditelj Odjela ginekologije i opstetricije OB Šibenik, inače dugogodišnji suradnik navedenih udruga i promicatelj prava na život nerođene djece.

Više o događanjima u župi sv. Petra u Šibeniku na web stranici:

https://svetipetar.wordpress.com/2021/06/29/treci-dan-trodnevnice-sv-petru-2/ 

R.Č.

HKLD Šibenik 2021 3

HKLD Šibenik 2021 2

HKLD Šibenik 2021 4

 

 

No Comments

Post A Comment