Magistra Andrea Koščec u audijenciji kod Pape Franje

Audijencija 2a

Papa Franjo primio je u audijenciju članove Međunarodnog udruženja katoličkih farmaceuta (FIPC, od fran. Fédération Internationale des Pharmaciens Catholiques) među kojima je bila i magistra Andrea Koščec, članica Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD)

Papa Franjo istaknuo značenje katoličkih farmaceuta: bili ste važno uporište tijekom pandemije

U susretu s članovima Međunarodnog udruženja katoličkih farmaceuta, papa Franjo istaknuo je važnu ulogu koju magistri farmacije imaju u društvu, što se dodatno potvrdilo tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Papa Franjo primio je u audijenciju članove Međunarodnog udruženja katoličkih farmaceuta (FIPC, od fran. Fédération Internationale des Pharmaciens Catholiques) među kojima je bila i magistra Andrea Koščec, članica Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD).

Učiniti zdravstvenu skrb humanijom

U svom obraćanju katoličkim magistrima farmacije Papa je napomenuo kako je zdravstvena kriza tijekom ove pandemije bila prigoda za iskazati blizinu ljudima pružajući im pomoć „po ljudskoj mjeri“ te je istaknuo ulogu farmaceuta u brizi za bolesne i potrebite. Naravno, tu ulogu treba ostvariti „s mnogo razboritosti i profesionalne ozbiljnosti“. 

„Farmaceuti su poput mosta između zdravstvenog sustava i građana“, istaknuo je papa Franjo te napomenuo „da je pandemija bolesti COVID-19 stavila farmaceute u prvi plan“ potaknuvši ih da se međusobno podržavaju. S tim u vezi, čestitao je dužnosnicima FIPC-a što je Federacija iskoristila priliku krize da da novi impuls svom udruženju i opredjeljenju „tipičnom za katoličku tradiciju“. 

“Građani, često izgubljeni, u vama su pronašli uporište za pomoć, savjet i informaciju, a također – to dobro znamo – uz vašu pomoć brzo obavljali testove potrebne za život i druge svakodnevne aktivnosti“ dodao je Papa.

Edukacija usmjerena prema zdravijim stilovima života

Stoga je primijetio da farmaceuti mogu „obrazovati ljude da vode zdraviji život“ prisjetivši se važnoga doprinosa samostanskih ljekarni, ali i znanja i iskustava drugih kultura poput onih na Istoku ili onih urođeničkih naroda Amerike. Farmaceuti, dodao je Papa, također nam mogu pomoći da „otkrijemo pogrešne informacije o lažnoj ‘dobrobiti’ i odgajaju nas za istinski ‘dobar život’, što nije privilegija nekolicine, već treba biti svima dostupno.”

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje povjeravajući katoličke ljekarnike zagovoru Djevice Marije i njihovog zaštitnika sv. Ivana Leonardija.

Foto: Vatican Media

Andrea FIPC kod Pape 2022

IMG 20220502 WA0012

Audijencija 1 1

IMG 20220503 WA0015

Vatikan 1

Članovi međunarodne organizacije farmaceuta katolika u Vatikanu

Vatikan 3

Vatikan 1

Vatikan 2

 

 

 

Izvor:

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2022-05/pope-tells-catholic-pharmacists-they-play-a-crucial-social-role.html 

 

No Comments

Post A Comment