LIPIK: Članovi HKLD-a na Korizmenom koncertu Ansambla LADO

U župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku, 24. ožujka (Cvjetnica), u 18 sati održan je korizmeni koncert “O, Isuse daj mi suze” u izvedbi Ansambla LADO

Program se sastojao od pažljivo odabranih korizmenih napjeva zabilježenih u šokačkim selima Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke (18 pjesama + bis). Posebno mjesto među korizmenim napjevima zauzima pjevanje “Gospina plača”, u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Tradicijsko crkveno pučko šokačko pjevanje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Oduševljeni župljani po završetku nagradili su izvođače dugotrajnim pljeskom.

Ovaj koncert, u organizaciji grada Lipika i lipičkog župnika, bio je dobrodošla prigoda za članove Podružnice HKLD-a Pakrac, Lipik, Daruvar sa svojim duhovnikom, da dogovorno zajednički prisustvuju prigodnom vrijednom korizmenom događaju kao nadopuni duhovne dimenzije  svetih preduskrsnih dana.

Zanimljiva i važna poveznica Lipika i LADA je činjenica što je utemeljitelj ovog Ansambla prof. Zvonimir Ljevaković, rođeni Lipičanin. Ove godine LADO obilježava 75. obljetnicu svoga osnivanja i impresivnog umjetničkog djelovanja, za što zaslužuje naše najljepše čestitke.

Prim. dr. Oto Kraml
predsjednik Podružnice

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment