Liječničko vijeće Ujedinjenog kraljevstva je obustavilo zabranu “liječenja obrtanjem djelovanja abortivnih pilula”

hkld logo

Newcastle, Ujedinjeno kraljevstvo: Britanska regulatorna agencija je obustavila zabranu katoličkom liječniku koji je nudio “liječenja obustavljanjem djelovanja abortivnih pilula” ženama koje su se odlučile zadržati svoju djecu

Opće medicinsko vijeće (GMC) je prošle godine naložilo dr. Dermotu Kearneyu, liječniku kardiologu i bivšem predsjedniku Katoličkog liječničkog društva Ujedinjenog kraljevstva da prekine propisivati progesteron, prirodni hormon, ženama koje su htjele “obrnuti” abortivno djelovanje, nakon prethodno započetog uzimanja kontraceptivnih lijekova.

Međutim, kad je dr. Kearney prošlog svibnja pokrenuo pravni postupak na Visokom sudu pravde u Londonu kako bi se protivio restrikcijama nametnutima od strane GMC Sudu za privremene naloge, regulatorna agencija je izjavila da se protiv nje ne vodi nikakav pravni postupak.

„Laknulo mi je i osjećam se sretnim što sam oslobođen osude“, rekao je Kearney, koji je pomogao 32 ženama da rode zdravu djecu nakon obrtanja učinka abortivnih pripravaka. „Istina o obrtanju djelovanja abortivnih sredstava mora biti izrečena i medicinski stručnjaci koji su u mogućnosti i žele poduprijeti žene ovim načinom liječenja, moraju imati dopuštenje da to učine bez straha“, rekao je Katoličkoj novinskoj agenciji. „Nadam se da će sada ženama diljem Ujedinjenog kraljevstva regulatorne agencije i oni koji nude abortivne usluge reći da je obrtanje abortivnog tretmana sigurno, da je dostupno i da je uspjeh moguć ako požale svoju odluku i odluče potražiti pomoć“.

Prva pilula koja se koristi u medicinskim abortusima, mifepriston, uzrokuje ljuštenje stijenke maternice za koju je pričvršćen fetus. Druga, misoprostol, uzrokuje kontrakcije koje izbacuju sadržaj maternice i uzima se 24 do 48 sati nakon prve.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije nije službeno odobrila niti jedan način zaustavljanja procesa, nakon uzimanja prve, a prije uzimanja druge pilule, ako se žena predomisli. NHS preporučuje ženama praćenje, nastavlja li se trudnoća.

Žene koje su se obratile dr. Kearneyu (inače rođenom Ircu), predomislile su se o odbacivanju svojeg djeteta nakon uzimanja prve pilule. Bile su ili upućene njemu ili su ga našle pretražujući internet o mogućim načinima obrtanja abortivnog djelovanja pilule.

On im je propisao progesteron kako bi poništio djeovanje, jer su istraživanja u Ujedinjenom kraljevstvu pokazala kako neutralizira učinak mifepristona, što rezultira rađanjem zdrave djece u 55% slučajeva. Kad su čuli za njegove preporuke, MSI Reproductive Choices (jedan od vodećih pružatelja abortivnih usluga) i njihovi suradnici, žalili su se GMC (koja nadzire postupanje liječnika), da je navedeno liječenje rizik za žene. Međutim, krajem veljače, GMC je odbacila njihove navode, ne našavši nikakve dokaze koji bi ukazivali na rizik progesterona na zdravlje žena ili njihove nerođene djece. Članovi GMC su saslušali iskaze 10 pacijentica koje su pozitivno ocijenile njegu i postupanje od strane dr. Kearneya.

Kearney je nakon toga rekao da je bio „žrtva koordinirane kampanje visokopozicioniranih osoba u industriji abortusa koje su pokušavale sprječiti ženama pristup liječenju obrtanjem djelovanja abortivnih sredstava”.

Andrea Williams, glavna izvršna direktorica Kršćanskog pravnog centra, koji podupire Kearneya, rekla je 6. ožujka u priopćenju: „Sretni smo da je pravda pobijedila u slučaju ovog sjajnog i suosjećajnog liječnika. Međutim, vrlo smo zabrinuti što je uopće podignuta tužba protiv njega”.
„Mantra abortivnog lobija o „moje tijelo – moj izbor” trebalo bi proširiti i na žene koje promijene svoje mišljenje o provođenju abortusa. Industrija abortusa ne želi dati ženama pravo na taj izbor”, izjavila je.

Link za stranicu : https://www.fiamc.org/regional-news/region-4-europa/council-ends-ban-on-dr-dermot-kearney/

 

 

No Comments

Post A Comment