Liječnici proslavili sv. Luku u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod Liječnici proslavili sv. Luku

Blagdan sv. Luke evanđelista, nebeskog zaštitnika svoga društva, proslavili su u ponedjeljak 18. listopada članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnica Slavonski Brod i članovi njihovih obitelji

Večernje misno slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu predvodio je duhovnik društva Robert Farkaš, a uz domaćega gvardijana fra Klaudija Milohanovića suslavili su mons. Stjepan Belobrajdić, fra Siniša Pucić i fra Gabrijel Bošnjak.

Aktualizirajući evanđelje toga dana u kojem Isus svoje učenike poučava kako je žetva velika, a radnika malo, vlč. Farkaš ustvrdio je kako se taj poziv odnosi i na liječnike, napose katoličke koji su kao i svećenici pozvani biti milosrdni Samarijanci.  Posvjestivši da je svijet prepun nemira, patnje nesreća, liječnicima je pojasnio kako su uz svoju stručnost koju pružaju svojim pacijentima kao katolici pozvani biti nositelji mira. „Žetva u svim našim zdravstvenim ustanovama je velika i vapi za radnicima koji će na Isusov način nositi mir uplašenima, zabrinutima za budućnost, za svoj život. Sv. Luka nikada nije odustao od svog liječničkog poziva. Katolički liječnik treba učiniti sve što je u njegovoj moći kako za vrijeme tako i izvan radnog vremena, kako bi mu čovjek bio na prvom mjestu. Pokazali su to naši liječnici u borbi s pandemijom kada su mnogima bili jedini oslonac i izvan radnog vremena, i nepriznato, i neprimijećeno u javnosti… Stoga smo barem danas pozvani svojom molitvom iskazati im svoje priznanje i zahvalnost“, rekao je uz ostalo duhovnik Fakraš. 

Liječnicima je na kraju poručio: „Vi ste, dragi liječnici i liječnice, na onim prvim crtama bojišnice, u onim bitkama koje su često iscrpljujuće i u nama stvaraju strah i nemoć. Budite hrabri i odvažni svjesni da Kraljevstvo Božje gradite u svakom bolesničkom krevetu, u svakom pacijentu koji od vas traži pomoć, u bespomoćnima, uplašenim i zabrinutim. Ostanite hrabri radnici na žetvi Gospodnjoj i ne bojte se jer svaka iskazana ljubav, pažnja, svaka pomoć bližnjemu je prilika da Kraljevstvo Božje zasja u svoj svojoj ljepoti“, zaključio je duhovnik Farkaš.

U misnim čitanjima sudjelovali su liječnici, koji su poslije mise druženje nastavili uz zajedničku večeru u prostorijama samostana gdje im se obratio predsjednik brodske podružnice HKLD-a dr. Ivan Krajinović. Izvor IKA

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment