Liječiti bolesnika znači služiti Kristu

Pope-Francis

Kristovo spasenjsko djelo nije završilo njegovim zemaljskim životom; ono se nastavlja po Crkvi, sakramentu ljubavi. Isus svojim učenicima daje dvostruko poslanje: naviještanje evanđelja i liječenje bolesnih. Vjerna tom poslanju, Crkva je oduvijek pomaganje bolesnima držala sastavnim dijelom svojega poslanja – rekao je papa Franjo prije molitve Angelusa.

Sveti je Otac podsjetio kako su glavne djelatnosti Isusova javnog života bile propovijedanje i liječenje. Propovijedajući, Isus naviješta Kraljevstvo Božje, a izlječenjima pokazuje kako je ono blizu, među nama. Isus je iskazivao osobitu blizinu onima koji su ranjeni u tijelu i duhu: siromasima, grešnicima, opsjednutima i marginaliziranima. Tako se objavljuje kao liječnik i dušâ i tijelâ; Dobri Samarijanac i istinski spasitelj – istaknuo je Papa.

To nas poziva na razmišljanje o značenju i vrijednosti bolesti, na što nas poziva i Svjetski dan bolesnika, koji se slavi 11. veljače, na spomen Gospe Lurdske – dodao je papa Franjo, iskazujući svoju podršku i blagoslov za inicijative pokrenute za taj dan. Crkva bolesnike trajno nalazi na svojem putu, držeći da su oni poput povlaštene staze za susret s Kristom. Liječiti bolesnika znači služiti Kristu, služiti njegovom tijelu – ustvrdio je Papa, dodajući:
I danas – unatoč napretku znanosti – patnja ljudi postavlja ozbiljna pitanja o značenju bolesti te o smislu smrti. Radi se o životnim pitanjima, na koje pastoralno djelovanje Crkve ima odgovoriti u svjetlu vjere. Zbog toga je svatko od nas pozvan pronositi svjetlo evanđelja i snagu milosti onima koji pate i onima koji im pomažu – obitelji, liječnicima, bolničarima – kako bi se služenje bolesnima uvijek vršilo s većom humanošću, velikodušnom predanošću i evanđeoskom ljubavlju – kazao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, Papa je podsjetio na današnji liturgijski spomen svete Bakhite, sudanske sestre koja je još kao dijete bila prodana u ropstvo, te je pozvao da se pomogne porobljenim osobama, koje se zlostavlja, a često i muči i sakati, izražavajući nadu u uklanjanje uzrokâ te „sramotne kuge” koja je nedostojna civilnoga društva. Na kraju je Papa pozdravio okupljene hodočasnike i otpustio ih na svoj uobičajeni način. (Radio Vatikan, Foto: Fabio Frustaci/EPA)

No Comments

Post A Comment