Tribina: Kultura preživljenja – male priče Vukovara’91

Zagrebačka podružnica HKLD-a organizira tribinu koju će voditi

Dr. Božidar Popović

pod naslovom:

Kultura preživljenja – male priče Vukovara ’91.

Tribina će se održati u srijedu, 22. listopada 2014.g. s početkom u 19 sati u
Dvorani ‘Margarita Peraica’, Praška 6/II, Zagreb.

Na tribini će uvodno izlaganje imati gđa. Zorica Gregurić, tajnica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

Predavanje će biti bodovano sukladno Pravilniku HLK.

Ispod se nalazi sažetak predavanja.

Božidar Popović

Fenomen Vukovara i Bitke za Vukovar u ovih više od 20 godina posebno se ucijepilo u društvenu svijest naše domovine. S jedne strane, kao mjesto stradanja, patnje, boli, tuge, i s druge strane kao mjesto otpora, snage, čina junaštva i herojstva, prkosa i ponosa.

Baveći se Bitkom za Vukovar pomičem se od dominantnih načina govorenja o Vukovaru’ 91: povijesnog, vojnog, političkog, obavještajnog, humanitarnog diskursa , te otvaramo područje autentičnih, malih, alternativnih priča sudionika Bitke za Vukovar koje unatoč ljudskoj patnji, strahu, boli, neizvjesnosti, nude i borbenost, hrabrost, čin junaštva, suosjećanje, domišljatost, humor, anegdote, ljudsku toplinu, brigu za unesrećenog i – ljubav. Sve te različite kategorije pokušavaju opisati SNAGU PREŽIVLJENJA u suočenju sa smrću.

Nas u istraživanju zanimaju unikatne i jedinstvene priče svakog pojedinca ponaosob: kako im je unatoč apokaliptičnom vremenu u jesen 1991, bez hrane, vode, elementarnih uvjeta življenja u čak 87 dana obrane grada uspjelo preživjeti? Otkuda im snaga za čin hrabrosti, odvažnosti, junaštva ili herojstva? Što ih je u tim danima bodrilo, davalo snagu? Kako su uspjeli preživjeti torture u logorima? Kako im je humor u tom kontekstu pomagao i sl.?

Autor u svom radu sintetizira svoja znanja psihijatrije, sistemske psihoterapije i strast prema pričama malih ljudi velikog srca u apokaliptičnom Vukovaru’ 91 koje su generirale istraživanje „Kultura preživljenja – male priče Vukovara’91”

 

logo hkld 20 04 2014

No Comments

Post A Comment