Kućica Pučke kuhinje na Adventu u Zagrebu

Obrok za obrok – pojesti dobro jelo i učiniti dobro djelo

Kod fratara3

Na Adventu u Zagrebu posjetite kućicu Kod fratara na Zrinjevcu, kušajte samostanska jela i pomozite Pučkoj kuhinji na zagrebačkom Sv. Duhu 

U ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Zagrebu gastronomsku ponudu obogatit će i kućica Pučke kuhinje Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha pod nazivom KOD FRATARA. Pozicija adventske kućice je na Zrinjevcu kod Paviljona.

Prisutnošću u ovom velikom i značajnom projektu, koji se u zadnje vrijeme isprofilirao kao najbolji adventski događaj u Europi, želi se senzibilizirati širu javnost za socijalno osjetljivu skupinu građana, za ljude koji su u potrebi i kojima je i danas potrebna pomoć u osiguranju egzistencije. Ideja je ponuditi svim gostima, turistima i zainteresiranoj javnosti proizvode Pučke kuhinje koji se redovito pripremaju na Svetom Duhu već 28 godina. Cilj našega nagažmana je da sav prihod koji se ostvari u manifestaciji ide za potrebe Pučke kuhinje, ističe fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje i glavni urednik Veritasa. 

Pučka kuhinja na Sv. Duhu svakodnevno pripremi tristotinjak obroka koji se podijele svima onima koji taj dan dođu na ručak. Osobitost ove Pučke kuhinje je u tome što ne provjerava identitet korisnika nego pomaže svakome čovjeku koji dođe. Uvijek imajući kao nadahnuće evanđeoske riječi Dajte im vi jesti

U djelovanje kuhinje uključeni su brojni volonteri koji svojim radom pomažu franjevcima čineći dobro. Pučka kuhinja okuplja i druge kršćane. Tako kao volonteri sudjeluju i učenici Pravoslavne gimnazije kao i studenti  Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju

Budući da Pučku kuhinju sve ove godine vode franjevci konventualci sa Sv. Duha misao vodilja bila je gastronomsku ponudu predstaviti kao izvornu samostansku, vjerujući da je zanimljivo i interesantno široj javnosti komunicirati upravo takvu ponudu. Samostanske kronike i arhivi kriju brojne zanimljivosti o fratarskom životu, a neke anegdote prepričavaju se generacijama. 

Nije nikakva tajna da je samostanska kuhinja jedna od boljih sa brojnim tajnim receptima koji ju čine posebnom i zanimljivom.

KOD FRATARA će se tako ponuditi jela pripremljena prema originalnim tajnim receptima samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju. Samostanska sarma  jelo je koje krijepi tijelo u hladnim zimskim mjesecima i budi maštu svojim predivnim sastojcima. Također, jedno sasvim obično jelo pripremljeno po tajnoj recepturi jest Fratarski grah koji će se ponuditi u nekoliko varijanti, s kobasicom i dimljenim mesom. Fratarski grah je delicija bez premca koja oduševljava sve one koji ga kušaju. U ponudi će biti i tradicionalne kobasice bez kojih bi adventski događaj bio poprilično siromašan, kao i hot dogovi s različitim prilozima. Od slatkoga, ponudit će se Samostanske lepinjice koje će biti poslužene u slatko-slanoj varijanti sa od kojih se ističe Samostanski pekmez rađen po posebnoj redovničkoj recepturi. 

Misno vino je pojam koji govori sam za sebe, no kada se misno vino ponudi u kuhanoj varijanti dobije se proizvod vrhunske kvalitete koji potiče razgovor i djeluje umirujuće u hladnim zimskim mjesecima. Ističemo i originalni liker od koromača nastao u franjevačkom samostanu u Cresu kao izvrstan aperitiv osobito prikladan u hladnim zimskim mjesecima i koji svojim mirisom i bojom priziva različita sjećanja na samostanske podrume prepune zagonetnih intriga, zaključuje Vidović, zaželjevši unaprijed dobar tek svim dobronamjernim posjetiteljima. 

No Comments

Post A Comment