Krštenje - Foto: Dario Zürchauer, hkm.hr

Krštenje u hitnim slučajevima

 „Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje.“ (Iv 3,5)

„Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio.“ (Mt 28, 19-20)

Krštenje je temelj čitavog kršćanskog života, ulaz u život u Duhu, sakrament po kojemu se nanovo rađamo kao djeca Božja. A biti djecom Božjom smisao je našega postojanja. Krštenjem postajemo članovi Crkve koja je jedno s Kristom. Ovaj sakrament ne samo da čisti osobu od istočnoga grijeha i čini ju djetetom Božjim, već joj daje i status člana Kristove Crkve. Crkva nas uči da bi svi laici, a pogotovo zdravstveni djelatnici zbog prirode vlastitoga posla, trebali znati kako krstiti u hitnim slučajevima, npr. kada osobi prijeti smrt, a nema dostupnog svećenika/đakona ili u situacijama u kojima su svećenici/đakoni odsutni ili zapriječeni u davanju sakramenta.

U uobičajenim okolnostima laici ne mogu biti djelitelji sakramenta krštenja, ali u hitnim slučajevima svatko, čak i nekrštena osoba s pravom nakanom, može krstiti osobu. Nakana o kojoj se ovdje govori mora biti ova: osoba koja krsti mora htjeti učiniti ono što Crkva čini kada krsti. Crkva dopušta ovakvo krštenje u hitnim slučajevima zbog univerzalne Božje želje da se svi ljudi spase te zbog nužnosti krštenja za spasenje.

Hitno krštenje najčešće se viđa u rodilištima, kada netko od zdravstvenih djelatnika brzo krsti dijete kojemu prijeti smrt. U slučaju da to dijete ipak ne umre, već se oporavi, treba se o tome obavijestiti svećenika koji će kasnije izvršiti dodatne obrede vezane uz sakrament krštenja, budući da osoba ne može biti krštena dvaput. Ako je dijete u smrtnoj opasnosti, može ga se krstiti i protiv volje roditelja. Osim djece u rodilištu, drugi primjer može biti i odrasla nekrštena osoba koja je na samrti i ju treba brzo krstiti.

Sam postupak izvodi se na ovaj način: osoba koja krsti tri puta polije kandidata vodom po glavi ili uroni kandidata tri puta u vodu izgovarajući ove riječi: “[Ime osobe koju krsti], ja te krstim u ime Oca (polijevanje ili uranjanje prvi put) i Sina (polijevanje ili uranjanje drugi put) i Duha Svetoga (polijevanje ili uranjanje treći put).” Laik koji krsti drugu osobu treba to činiti s potrebnom nakanom – da čini ono što Crkva čini kada krsti. Također je poželjno da, ukoliko je to moguće, jedan ili dva svjedoka budu prisutni na krštenju.

Kao što je već napomenuto, ako se osoba koja je hitno krštena ipak oporavi, treba se javiti svećeniku u najbližu župu, tako da se izvrše potrebni dodatni prateći obredi primanja u Crkvu.

Također treba naglasiti da, ako je za hitno krštenje moguće na vrijeme dobiti svećenika ili đakona, to treba i učiniti. Ako to nije moguće, tada krstiti mogu i laici.

Kao zdravstveni djelatnici, ne zaboravimo pacijentima i njihovim obiteljima predložiti i pozivanje svećenika radi sakramenta bolesničkog pomazanja (osobito za pacijente koji nisu pri svijesti/koji se ne mogu ispovjediti) kako bismo svojim pacijentima osim fizičke tako mogli pružiti i što bolju duhovnu skrb.

Prevela: Marta Prskalo

Izvori:

Foto: Dario Zürchauer, hkm.hr

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.