Korizmena duhovna obnova u Plaškom, 6. travnja

Korizmena duhovna obnova u Plaškom, 6. travnja 2019. g. voditelji fra. doc. dr. sc. Draženko Tomić, duhovnik Podružnice „Branimir Richter“ Zagreb i preč. dr. sc. Željko Blagus, župnik u Zagorju Ogulinskom

Polazak u 7.30 h ispred Gradskog poglavarstva; prijave Slavica Grubišić: 095 5538685 ili 01 481 7537; detaljan plan duhovne obnove u prilogu.

Radujemo se Vašem dolasku i želimo da Vam sveto korizmeno vrijeme bude prilika za iskreno obraćenje kako bi s radošću proslavili blagdan uskrsnuća našega Gospodina Isusa Krista.

Preporučujemo HKLD u Vaše molitve i žrtve i srdačno Vas pozdravljamo!
Upravni odbor Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb

Korizmena duhovna obnova za zagrebačku podružnicu HKLD-a “Branimir Richter”
6. travnja 2019., Zagreb – Plaški – Josipdol – Tounj – Zagreb

 7.30 – polazak iz Zagreba, od Gradskog poglavarstva

 9.30 – dolazak u Plaški i doručak

10.30 – predavanje (preč. dr. Željko Blagus, župnik u Zagorju Ogulinskom)

Preč. dr. Željko Blagus, rođen 1967. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te otpočeo studij fizike na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Prekida studij fizike i ulazi u samostan te, nakon novicijata, završava dvije godine filozofskog studija na KBF-u u Zagrebu. 1991. godine odlazi na studij teologije u Rim gdje je i diplomirao 1994. godine. Na Papinskome sveučilištu “Gregoriana” u Rimu magistrirao 1996. godine, i doktorirao 1998., predavao na crkvenim učilištima u Zagrebu, bio djelatnik Ženidbenog suda u Zagrebu. Župnik u zagorju Ogulinskom i Modrušu od 2006. Objavio je više znanstvenih članaka i knjiga.

12.00 – misa i prilika za ispovijed u crkvi sv. Ane u Plaškom

Župa Plaški postoji već u 10. stoljeću i nalazi se u sastavu krčke biskupije do 1154. kada Krk osvajaju Mlečani. Darovnicom kralja Stjepana II. 1163., Plaški ulazi u sastav splitske, a od Splitskog Sabora 1185. u novo osnovanu Krbavsku biskupiju, koja je pravno postojala do 1485. godine. Nova župna crkva Sv. Ane izgrađena je 1807. U Drugom svjetskom ratu bila je spaljena, obnovljena je i posvećena 1968. U Domovinskom ratu služila je kao skladište oružja, pa se tako i sačuvala. Po oslobođenju u župu su smješteni prognanici iz Banja Luke i Saborskog koji su crkvu očistili i obnovili.

13.30 – ručak u restoranu Gradina u Josipdolu (15 min. od Tounja)

Iskustvo od 1995. i naglasak na domaćoj proizvodnji i autohtonim receptima jamče kvalitetu o čem svjedoče priznanja strukovnih udruga i organizacija kao potvrda rada, kvalitete i iskustva, između ostaloga, i to da su 14 puta uvršteni među 100 vodećih hrvatskih restorana.

14.30 Polazak u Tounj (vožnja od Josipdola do Tounja (11 km) traje otprilike 15-tak minuta). Posjet mostu i špilji u Tounju (špilja po želji). Most je uz cestu. Spust do ulaza u špilju je dug 150 m. Tko ne želi ići u špilju može odmah autobusom poći do crkve sv. Ivana Krstitelja gdje će za sve biti okrepa (sok, kava) i mogućnost posjeta crkvi sv. I. Krstitelja. Oni koji posjete špilju dolaze do crkve pješice (oko 200 m od glavne ceste).

Tounj, općina Karlovačke županije. Oko 1,1 tisuća stanovnika. Poznato po impozantnom dvokatnom kamenom mostu, izgrađenom na mjestu gdje Jozefinska cesta prelazi preko kanjona rijeke Tounjčice. Prvotni se graditelj inspirirao velebnom starorimskom arhitekturom.

Izvor-pećina rijeke Tounjčice, nastala je u uslojenim vapnencima na dodiru naslaga kredne i jurske starosti. Istražuje se od 1935., otvor je na 225 m apsolutne visine, duljina površinskih kanala 382 m, čemu treba dodati i dovodni sifon, u kojem su ronioci prodrli do duljine od 46 m, ali nastavak još nije istražen.

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Tounju izgrađena je na mjestu starije crkve koja je zbog dotrajalosti 1895. srušena i zalaganjem tadašnjeg župnika Josipa Broza, na istom mjestu 1897. izgrađena je današnja crkva. Smještena je u središtu starijeg naselja, na povišenom mjestu. U blizini crkve je župni dvor iz 1824. godine. Projekt je izradio Hermann Bolle, graditelj zagrebačke katedrale, pa vanjski izgled crkve ima dosta detalja i sličnosti s katedralnom crkvom u Zagrebu.

16.00 – povratak (preko Skradnika na autocestu)

18.00 – dolazak u Zagreb

Cijena puta je 200 kn, a uključuje prijevoz autobusom, doručak i ručak..

 hkld logo

 

No Comments

Post A Comment