Korizmena duhovna obnova članova HKLD-a podružnice Split

st hkld

U subotu 1. travnja članovi HKLD-a podružnice Split okupili su se u samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane na Obali na adventsku duhovnu obnovu. Posljednjih nekoliko godina običaj je da se u Korizmi i Adventu duhovna obnova održi u jednoj od Splitskih župa te upoznaju župu i crkve u našem gradu.

Obnovu je vodio don Ante Mateljan, duhovni asistent a susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u kojem se je don Ante poslužio usporedbom grijeha i bolesti. Kako postoje lake i teške, pa i smrtonosne bolesti, tako postoje laki, teški i smrtni grijesi. Akutne i kronične bolesti zahtjevaju različit pristup. Proces liječenja zahtjeva prepoznavanje, suočavanje, prihvaćanje, kao i izbjegavanje prigoda za ponovni pad u stanje bolesti. Slično je i sa grijesima. Duhovno liječenje traži prepoznavanje i suočavanje s istinom o samima sebi. Opasno je neznanje i neprepoznavanje stanja. Važno je izgrađivati savjest. Medicina u liječenju traži suradnju bolesnika, a Crkva tu snagu nalazi u sakramentima u kojoj je neizostavna suradnja s milošću. Bolest često ostavi tragove i ožiljke nakon izlječenja. Grijeha se oslobađamo priznanjem pred Bogom svojih slabosti i zloća. Post, pokora i molitva pomažu u duhovnom životu. Božje milosrđe i opraštanje je ljekovito i olakšavajuće. U prigodi ispovijedi može se doživjeti to olakšanje i očišćenje.

Nakon pokorničkog bogoslužja don Ante je predvodio molitvu Marijinog Križnog puta i predslavio misu. U homiliji je govorio o prirodnom zračenju koje je prisutno posvuda oko nas i svjetlosti koja nam omogućava vid. Usporedio ju je sa duhovnim osobama koje zrače radošću, dobrotom, prihvaćanjem, otvorenošću, toplinom i povjerenjem. Uputio je molitvu Gospodinu da kroz ovu korizmu, ozračeni njegovim Duhom, mijenjamo svijet na bolje.

Na kraju misnog slavlja župnik i gvardijan župe sv. Stjepana pod borovima, fra Žarko Relota upoznao je sudionike sa povješću samostana i crkve sv. Frane koja se naziva i hrvatski Panteon zbog brojnih velikana hrvatske povijesti, umjetnosti i književnosti koji su tu pokopani.

Druženje se nastavilo u samostanskim prostorijama uz prigodni domijenak za koji su uz gvardijana zaslužni Milka i Marko Jukić.

Također je najavljeno i hodočašće članova HKLD-a u Fatimu, krajem kolovoza.

dr. Danijela De Micheli Vitturi

st hkld 1

20170401 143844

20170401 154528

No Comments

Post A Comment