KOPRIVNICA: Etičke dileme u neonatologiji – kuda idemo?

Podružnice HKLD-a i HLZ-a iz Koprivnice organizirale su u četvrtak, 14. rujna stručno predavanje pod naslovom “Etičke dileme u neonatologiji: kuda idemo?” koje je održao prof. dr. sc. Milan Stanojević, spec. pedijatrije – neonatolog s Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh.

U svome dugogodišnjem radu u neonatologiji prof. Stanojević je spoznao kako su komunikacija i etika dvije najteže discipline s kojima se prakticirajući kliničar svakodnevno suočava, a kojima se tijekom dodiplomske nastave na medicinskim fakultetima posvećuje nedovoljno pozornosti . Na primjeru nedonoščadi rođene na granici preživljavanja i one s teškim i letalnim prirođenim greškama u razvoju, prof. Stanojević je nastojao podijeliti etičke dileme s kojima se često susreće.

Komunikacija bi trebala biti iskrena i empatična. Liječnik bi u komunikaciji trebao smanjiti anksioznost roditelja, slijediti moralna načela civiliziranog društva, djelovati u skladu sa zakonom, i na kraju, uvjeriti se da je dio rješenja problema, a ne njegov uzrok. Liječnik također, mora dati nepristrane i na dokazima utemeljene činjenice, ne namećući svoja uvjerenja i vjerovanja. Roditelji su ti koji na osnovu takvih informacija donose odluku o liječenju i sudbini djeteta.

Nakon zanimljive rasprave koja je uslijedila nakon predavanja, druženje je nastavljeno u Edukacijskom centru Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici uz prigodni domjenak.

Marija Sačer, dr. med.

 

No Comments

Post A Comment