Konferencija Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta

Marta i Papa 2 2019

“New Frontiers for University Leaders – The Future of Health and the University Ecosystem”

Članica podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ Zagreb doc. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) sudjelovala je uz rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića na konferenciji Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta “New Frontiers for University Leaders – The Future of Health and the University Ecosystem” koja se održala u Rimu 4. i 5. studenoga 2019. godine.

Ovogodišnja konferencija, koja okuplja čelnike svih katoličkih sveučilišta, bila je posvećena ključnim izazovima s kojima se suočava suvremeno društvo te najsuvremenijim pitanjima i temama koje pokreću transformaciju svih, pa i katoličkih, sveučilišta. Sveučilišni čelnici upoznati su s najnovijim izazovima i transformacijama koje proizlaze iz novih granica znanosti, osobito u zdravstvu, biotehnologiji, robotici, automatizaciji i umjetnoj inteligenciji. Razmotrene su mogućnosti prilagođavanja obrazovnih procesa ovim društvenim, pa i ekološkim promjenama, što neminovno utječe i na strategiju i politiku katoličkih sveučilišta kao mjesta na kojima se stvaraju nova znanja i akademske vrijednosti.

Marta i Papa 2019

Konferencija je bila organizirana u suradnji s Papinskom akademijom za život (Pontificia Accademia Pro Vita), a sve sudionike konferencije je prije početka radnog dijela u audijenciju primio Papa Franjo. Sveti Otac je u svom obraćanju poručio sudionicima: “Obrazovanje svedeno na puko tehničko obrazovanje ili puke informacije postaje otuđenje obrazovanja; vjerovati da možemo prenositi znanje apstrahirajući njegovu etičku dimenziju bilo bi poput odustajanja od obrazovanja. Stoga je potrebno prevladati nasljeđe prosvjetiteljstva. Edukacija općenito, ali posebno na sveučilištima, nije samo punjenje glave pojmovima. U edukaciji je potrebno primjenjivati najmanje tri jezika: jezik uma, jezik srca i jezik prakse, tako da čovjek razmišlja u skladu s onim što osjeća i čini.”

Papa Konferencija 2019

Vjerujemo kako će sudjelovanje naših članova na ovoj međunarodnoj konferenciji pridonijeti unaprijeđenju sveučilišnog obrazovanja u Hrvatskoj, a osobito razvoju Hrvatskog katoličkog sveučilišta te novih programa i studija koji se na njemu planiraju razvijati.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med.
dopredsjednik HKLD-a

Marta i Rektor 2019

Audijencija

 

 

No Comments

Post A Comment