Katoličko medicinsko udruženje podržalo je Zakon o informiranom pristanku na namjerni prekid trudnoće uz ultrazvuk

fiamc

USA – CMA: zaštita nerođenih

Katoličko medicinsko udruženje (CMA, od engl. Catholic Medical Association) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) službeno je podržalo prijedlog Zakona o informiranom pristanku na namjerni prekid trudnoće koji uključuje i ultrazvuk (Ultrasound Informed Consent Act) koji je predložio Roger Marshall, dr. med., senator SAD-a.

Zakon bi osigurao da žene koje traže namjerni prekid trudnoće prethodno učine ultrazvučni pregled i da dobiju mogućnost pregledati ultrazvučne slike svoga djeteta prije davanja informiranog pristanka na prekid trudnoće. Zakon bi, među ostalim, također zahtijevao da zdravstveni djelatnici omoguće majci slušanje otkucaja srca nerođenog djeteta.

„Svaka osoba ima neotuđivo pravo na informirani pristanak da bi razumjela posljedice bilo kakvog medicinskog postupka. Ovaj izuzetno važan zakon ističe to pravo za bilo koju ženu koja tada to pravo treba najviše.“, izjavio je Tim Millea, dr. med., predsjednik Odbora za zdravstvenu politiku CMA.

„Pravo znanja osnovni je element informiranog pristanka, pravo vidjeti i čuti dokaz prisutnosti novog i živog bića vodi k razumijevanju koje svaka žena zaslužuje. CMA snažno podržava ovaj Zakon i prepoznavanje neotuđivih prava majke i djeteta unutar Zakona“, dodaje dr. Millea.

Senator Marshall, inače ginekolog po struci, rekao je u izjavi za medije: „Ponosan sam što predvodim zakonsku inicijativu koja, zahtijevanjem da majke budu informirane o razvoju djeteta i da čuju djetetove otkucaje srca prije pristanka na prekid trudnoće, udara na trud industrije pobačaja da sakriju istinu od žena. Kao zdravstveni djelatnik, to je najmanje što možete učiniti da biste zaštitili sigurnost i blagostanje majki i njihove nerođene djece.“

„Katoličko medicinsko udruženje ponosno je što može poduprijeti senatora Marshalla i potpuno podržava njegov trud da zaštiti nerođenu djecu koja su među najranjivijim članovima našega društva“, izjavio je Craig Treptow, dr. med., predsjednik CMA-a.

„Odredbe koje afirmiraju život istaknute u ovom Zakonu ne samo da su u skladu s dobrom kliničkom praksom, one ističu i prirođenu vrijednost svakoga od nas od trenutka našega začeća“, dodaje dr. Treptow.

Zakon o informiranom pristanku na namjerni prekid trudnoće koji uključuje i ultrazvuk podržan je i od drugih zagovarajućih udruga, uključujući Biskupsku konferenciju SAD-a i udrugu March for Life. Nadamo se da će zakonodavna tijela i drugih država, pa i Hrvatske, uvidjeti važnost čuvanja ljudskoga života od začeća do prirodne smrti te dobrobiti koja proizlazi iz ovakvoga zakona koji omogućuje roditeljima da razumiju i prihvate neotuđivost prava nerođenoga djeteta na život.

Izvori:
https://www.fiamc.org/regional-news/region-5-north-america/usa-protecting-the-unborn/ 
https://www.marshall.senate.gov/wp-content/uploads/Ultrasound-Informed-Consent-Act-FINAL.pdf 

Pripremio:
Marko Skender, dr. med.

No Comments

Post A Comment