KARLOVAC: Medicina antiqua et Christus medicus

HKLD Karlovac 1

U četvrtak 10. lipnja članovi Podružnice HKLD-a u Karlovcu okupili su se nakon dulje vremena kako bi poslušali predavanje fra Mate Bašića, OFM, samostanskog i župnog vikara župe Presvetog Trojstva u Karlovcu pod nazivom “Medicina antiqua et Christus medicus”

Iako se danas nerijetko čuje stav kako je Srednji vijek bio “mračno razdoblje”, zapravo je u tom razdoblju došlo do velikog broja spoznaja koje su oblikovale suvremeno društvo i znanosti. Tako je već u 4. stoljeću postojala praksa liječenja unutar kršćanskih zajednica. Tadašnja medicina se uglavnom sastojala od poganskih rituala i običaja, i to danas smatramo “narodnom medicinom”. Za razliku od toga, Crkva je od samostanskih zajednica tražila da razvijaju medicinu utemeljenu na poznatim datostima, odnosno na literaturi. To je bila ključna razlika između samostanske i narodne medicine.

Samostanski liječnici nisu smatrali liječenje samo praksom, nego i religioznom obvezom da čovjeku pruže zdravlje, jer je Krist onaj koji liječi. Mnoge samostanske ljekaruše su povezivale liječenje s molitvom te se čak prije svakog recepta nalazila molitva za tu bolest koju se liječi. Istodobno s liječenjem nastale su i samostanske ljekarne – među kojima je i jedna od najstarijih ljekarni na svijetu, ona od Male braće u Dubrovniku.

Fra Mate je govorio i o epidemiološkim mjerama za vrijeme kuge. Tako su postojale odredbe gdje bi svećenici nakon pričešćivanja morali dezinficirati ruke u octu. Radi poštivanja socijalne distance sv. Karlo Boromejski uveo je ispovjedaonice kakve danas poznajemo.

Predavanju je nazočio i mons. Ferdinand Vražić, duhovni asistent Podružnice HKLD-a u Karlovcu od njezinog osnutka. 

Na kraju se okupljenima obratio predsjednik HKLD-a doc.dr.sc. Rok Čivljak koji je izrazio zadovoljstvo što je karlovačka podružnica ponovno oživjela, što postoji interes za novim učlanjenjima te je ujedno najavio događanja na nacionalnoj razini, pozvavši članice i članove HKLD-a iz Karlovca da se istima i pridruže.

dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

HKLD Karlovac 4

HKLD Karlovac 6

HKLD Karlovac 3

HKLD Karlovac 2

HKLD Karlovac 5

hkld karlovac skupna

logo HKLD 30 god

 

 

No Comments

Post A Comment