Jubilarni Kongres Svjetskog saveza liječnika katolika u svjetlu mladosti

www.fiamccongress2018.com

postkongresni dio za mlade

Proteklih dana je u Zagrebu održan 25. jubilarni kongres Svjetskog saveza liječnika katolika (FIAMC-a). Obzirom da se Kongresi održavaju od 1935. godine, ovo je bila velika čast za Hrvatsku da po prvi puta preuzme ulogu domaćina Kongresa FIAMC-a i to na inicijativu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva na čelu s prof.dr.sc. Anom Planinc Peraicom, predsjednicom HKLD-a te prof. dr.sc. Jasenkom Markeljević koja je predstavnica HKLD-a u Europskom savezu liječnika katolika (FEAMC-u), a također i predstavnica FEAMC-a u FIAMC-u

Od samog početka organizacije Kongresa od strane Organizacijskog odbora poticana je važnost sudjelovanja mladih članova što je kao svojevrsni zadatak ozbiljno prihvaćeno i od strane predsjednice Sekcije mladih Mateje Šegović, dr.med. Uz uložen veliki trud oko redovitih aktivnosti Sekcije mladih, zadnjih nekoliko mjeseci su uspješno protjecale i same pripreme mladih za Kongres.

Sekcija mladih Hrvatskog katoličkog liječničkog društva osnovana je 1992. godine u okviru HKLD-a . Od tada svojim redovitim mjesečnim susretima okuplja mlade liječnike, stomatologe, farmaceute, biokemičare i studente. Aktivnosti Sekcije mladih jesu edukativnog, humanitarnog, rekreativnog i duhovnog karaktera, a trenutno broji 300ak aktivnih članova diljem Hrvatske. Duhovnik Sekcije mladih je vlč. Boris Jozić.

Po prvi puta u povijesti Svjetskih kongresa katoličkih liječnika organiziran je međunarodni Simpozij za mlade u kojem je aktivno sudjelovalo više od 100 mladih liječnika, stomatologa, farmaceuta i studenata iz cijelog svijeta. Moderatori simpozija za mlade bili su psihijatar Kevin Murrell, dr.med. iz SAD-a, ortoped Etienne Gaisne, dr.med. iz Francuske, kardiolog Pedro Spineti iz Brazila te dr.sc. Lucija Murgić, dr.med.

Članovi Sekcije mladih pripremili su poster prezentacije svojih radova pa je tako znanstveni rad „Volunteering among medical students and young physicians“ (Šegović Mateja et al.) nagrađen zlatnom medaljom od strane članova ocjenjivačkog odbora članom kojeg je bio i predsjednik FIAMC-a dr. John Lee iz Singapura. Pregledni rad „Humanizing the medical encounter through empathy“ (Gradiški Ivan Pavao et al.) nagrađen je srebrnom medaljom, dok je poster na temu „Croatian catholic medical society, youth section“ (Tomić Barbara et al.) nagrađen brončanom medaljom.

Mladi su također pripremili i niz predavanja, interaktivne radionice te okrugli stol na temu „Afirmacija kulture života“. U postkongresnom dijelu radionice su pripremili i članovi Svjetskog saveza mladih. Također, pružili su veliku podršku u tehničkoj realizaciji Kongresa, a ono što je dalo poseban ton kongresnim danima bili su višestruki vrhunski glazbeni nastupi članova sekcije mladih koji su posebno oduševljavali.

Tijekom Kongresa je na zasjedanju upravnog odbora Europske udruge katoličkih liječničkih društava (FEAMC) odlučeno je da dio FEAMC-a postaju i sekcije HKLD-a, i to Sekcija doktora dentalne medicine i Sekcija mladih što je otvorilo vrata budućim međunarodnim suradnjama, a u FEAMC su prihvaćeni njihovi predstavnici mr. sc. Žarko Udiljak, dr. med. dent. i Mateja Šegović, dr.med.

Po završetku Kongresa mladi su nastavili s postkongresnim dijelom cilj kojeg je bio upoznati pobliže mlade liječnike iz drugih zemalja kroz predstavljanje svoje kulture, profesionalno djelovanje u medicini te upoznavanje prisutnih s djelovanjem svojih sekcija mladih. Bili su prisutni mladi liječnici iz Singapura, Kine, Japana, Novog Zelanda, SAD-a, Brazila, Perua, Malezije i ostalih krajeva, uključujući i mlade iz europskih zemalja.

Tijekom Kongresa, mladima iz inozemstva i ostalih krajeva Hrvatske smještaj su pružile Karmelićanke Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu. To je potaknulo mlade na humanitarno djelovanje te su, uz pomoć ostalih sudionika Kongresa, tijekom svečane večere Kongresa proveli akciju prikupljanja financijskih sredstava za Dječji dom „Mala Terezija“ koji se nalazi u sklopu samostana.

Kako je to izgledalo iz perspektive oduševljenih i zahvalnih sudionika, kao primjer ističemo komentar naših kolega iz Slovenije: „ … iznenadila nas je izvanredno pozitivna atmosfera na Kongresu kojoj su najviše pridonijeli mladi kolege, koji su zaista bili veseli i srdačni. Rijetki su kongresi u kojima mladi zauzmu toliko središnju ulogu.“

„Ovaj je Kongres bio izvanredna prilika koja je otvorila široko područje mogućnosti pozitivnog djelovanja. I posebno sam zahvalna HKLD-u i FIAMC-u na pruženoj prilici mladima. Povezivanje mladih liječnika iz cijelog svijeta, zajednički angažman i aktivno sudjelovanje velikog broja mladih na Kongresu, rasprave i razmjena iskustava na temu etičkih dilema s kojima se susrećemo tijekom svog posla, predavanja vrhunskih svjetskih stručnjaka koji su u svakom trenutku naglašavali važnost dostojanstva osobe i čuvanje ljudskog života ohrabrilo nas je da slijedimo njihov primjer na profesionalnom planu u odnosu prema pacijentima.“ U ime Sekcije mladih izjavila je Mateja Šegović, dr.med.

john lee i mladi

fiamc 2d 417

fiamc 3d 383

Humanitarna akcija za Dječji dom Mala Terezija

klapa euterpa

mladi glazbenici

mladi humanitarna akcija za Dječji dom

mladi postkongresno druženje

mladi svečana večera

Novi članovi u FEAMCu

poster medalja

poster preuzimanje medalje

poster zlatna medalja poster Novak Ivan Sekondo Periša i Šegović Mateja

poster B.Tomić i m.Šegović brončana medalja

poster gradiški poster srebrna medalja

postkongresni dio za mlade 2

radionice za mlade novak ivan student medicine

radionice za mlade jakov milić dr

SEKCIJA MLADIH CRKVA SV

simpozij za mlade

simpozij za mlade2

simpozij za mlade3 copy

simpozij za mlade okrugli stol Afirmacija kulture života

snimanje emisije tijekom Kongresa

Poster Gradiski preview

POSTER SEKCIJA MLADIH NOVO 1

POSTER SEKCIJA MLADIH NOVO 2

POSTER SEKCIJA MLADIH VOLONTIRANJE FG 1

 

No Comments

Post A Comment