Jubilarni 25. Svjetski kongres katoličkih liječnika započeo radom

www.fiamccongress2018.com

01 FIAMC 30 05 2018 day 1 410

Danas je u Zagrebu započeo radom jubilarni 25. Svjetski kongres katoličkih liječnika pod nazivom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si“, a traje do 2. lipnja

Prvi radni dan kongresa započeo je izlaganjima mons. Vincenza Paglie, predsjednika Papinske akademije za život i mons. Bruno-Marie Duffea, tajnika vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

a fiamc 2018 14

FIAMC speakers 13

Predkongresni program započeo je još jučer, 30. lipnja, okruglim stolom međureligijskog dijaloga na temu eutanazije na kojem su sudjelovali mons. Jacques Suaudeau, duhovnik FIAMC-a, rabin Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb i gospođa Lamia Allili, islamska vjeroučiteljica. Mitropilit Porfirije koji se ispričao zbog spriječenosti, u svojoj je poruci naglaso važnost teme eutanazije i važnost ulaganja zajedničkih napora u promicanju svetosti i dostojanstva svakog ljudskog života, te je poželio blagoslovljen Kongres.

fiamc 3d 222

01 FIAMC 30 05 2018 day 1 217 edited 1

Prilikom svečanog otvaranja Kongresa, jučer u popodnevnim satima, skup su pozdravili mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, mons. Bruno-Marie Duffé, tajnik vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, a molitvu je predvodio i Kongres blagoslovio kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život. Oni su u Hrvatsku došli sudjelovati na jubilarnom 25. Svjetskom kongresu katoličkih liječnika, kao predstavnici svojih intitucija, ali i predavači na Kongresu.

FIAMC speakers 28

Srdačnu dobrodošlicu gostima iz svijeta putem video poruke zaželjela je visoka pokroviteljica Kongresa, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

FIAMC speakers 26

U ime Hrvatskog sabora kongres je pozdravio njegov potpredsjednik Željko Reiner, dugogodišnji član HKLD-a.

FIAMC speakers 24

Ministar Milan Kujundžić pozdravio je Kongres u ime Vlade Republike Hrvatske te čestitao domaćinu, HKLD-u, na organizaciji ovako velikog i važnog kongresa.

FIAMC speakers 29

U ime Hrvatske liječničke komore skup je pozdravio Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Komore, u ime Hrvatskog liječničkog zbora Tomislav Božek. 

FIAMC speakers 19

FIAMC speakers 20

U ime Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dekan Hrvoje Brkić, u ime Hrvatske komore dentalne medicine njezin predsjednik Hrvoje Pezo i u ime gradonačelnika grada Zagreba, Jurica Gregurić.

FIAMC speakers 23

FIAMC speakers 22

„Ako je topla dobrodošlica koju smo primili, pokazatelj organizacije ovogodišnjeg kongresa, očekuje nas prekrasno iskustvo u Hrvatskoj. Iako je HKLD još uvijek mlado, njegov doprinos društvu je inspirirajući, a očituje se u promicanju katoličkih etičkih načela i utjecaj na profesionalni, etički i duhovni razvoj zdravstvenih radnika u Hrvatskoj”, rekao je dr. John Lee, predsjednik Svjetskog udruženja katoličkih liječnika (FIAMC). On je izrazio duboku zahvalnost HKLD-u, posebno Jasenki Markeljević i Ani Planinc-Peraica, na prihvaćanju organizacije Kongresa.

FIAMC speakers 15

FIAMC speakers 9

Kao domaćini skup su pozdravili predsjednica sekcije mladih HKLD-a Mateja Šegović, članica upravnog odbora FIAMC-a i predsjednica Organizacijskog odbora Kogresa, Jasenka Markeljević, te predsjednica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Ana Planinc-Peraica.

FIAMC speakers 6

FIAMC speakers 7

Prisutne je o privatnoj audijenciji kod Svetog Oca u povodu održavanja Kongresa izvijestila Jasenka Markeljević. Papa je podsjetimo pozvao okupljene predstavnike Svjetskoga saveza katoličkih liječnika (FIAMC) da u svojoj medicinskoj profesiji mirno i hrabro nastave svjedočiti svoju vjeru.

Otvorenju su nazočili brojni visoki gosti i predstavnici različitih institucija, među kojima tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Valentin Pozaić, duhovnik HKLD-a od njegovog osnutka i dugogodišnji duhovnik Europske udruge katoličkih liječničkih društava (FEAMC), prečasni Marijan Franjčić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, Petar Krešimir Hodžić, predstojnik Ureda za život i obitelj HBK. Izaslanici dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bili su Miloš Judaš i Davor Ježek. Nazočni su bili i mons. Stjepan Baloban, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jerko Valković, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Anica Ježić iz Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Mirko Martinović pomoćnik ravnatelja Kliničke bolnice Merkur i Shenida Billali predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske Kraljica Teuta.

kard bozanic

Nakon svečanog otvorenja Kongresa sudionici su se pridružili zagrepčanima u slavlju Majke Božje od Kamenitih vrata, misnim slavljem i svečanom procesijom. Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, kardinalom Eijkom, nadbiskupom Pagliom.

Kongres s radom završava 2. lipnja kada se ujedno nastavlja postkongresni Simpozij za studente medicine i mlade liječnike. Za tu novost u organizaciji kongresa zaslužan je u prvom redu domaćin skupa Hrvatsko katoličko liječničko društvo, te njihova sekcija mladih koja je ujedno i organizator tog dijela programa.

Među brojnim institucijama i uglednim pokroviteljima organizatori ističu kako su dobili značajnu logističku podršku dobili od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba te Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

FIAMC speakers 5

 

No Comments

Post A Comment