Još uvijek ne znamo sudbinu dr. Šretera

dr Šreter

Na današnji datum obilježavamo tužnu obljetnicu sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata. Naime, prije dvadeset i sedam godina, 18. kolovoza 1991. godine pobunjeni Srbi na barikadi u selu Kukunjevac zarobili su dr. Ivana Šretera, ravnatelja bolnice u Lipiku i jednim od osnivača i prvih članova HKLD-a. Ni danas ne znamo njegovu sudbinu.

Dr. Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, postaje liječnik, a ubrzo i ravnatelj lipičke bolnice.

Dr. Ivan Šreter bio je među osnivačima i prvim članovima HKLD-a. U vrijeme demokratskih promjena 1990. i 1991. postao je vođa hrvatskog naroda na području ondašnje Općine Pakrac. Izabran je za prvog predsjednika općinskog Ogranka HDZ-a, a predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je za predsjednika Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju. 

Ivan Šreter se zalagao za nenasilje te je pozivao na prestanak terora i mir. Istaknuo se po razboritosti i dobroti, kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem.

Dan prije početka općeg napada na Lipik i Pakrac, 18. kolovoza 1991., prilikom povratka iz Zagreba, zarobljen je na srpskoj barikadi u selu Kukunjevac, odakle su ga odveli na saslušanje u selo Branešce. Pretpostavlja se da je zatim odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Dr. Šreter jedna je, od još uvijek 22 nestale osobe u logoru Bučje čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Spomen na dr. Šretera

Dr. Ivan Šreter nikad neće biti zaboravljen. Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je nagradu “Ladislav Rakovac”. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom, a dodijeljena mu je i Nagrada grada Lipika za životno djelo.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata posthumno je proglasila dr. Ivana Šretera – Junakom Domovinskog rata.

Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada od 2005. godine nosi ime „Nagrada Dr. Ivan Šreter“. U Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom i postavljena je njegova bista na platou između župne crkve UBDM i “Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman”. Od 2011. godine dr. Šreteru u spomen u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik održava se stručni skup pod nazivom Balneološki skup “Dr. Ivan Šreter”.

Pogledajte govor dr. Ivana Šretera povodom Dana državnosti 30. svibnja 1991. u Pakracu!

Autor: Matija Kulhavi, Compas, Foto: hkv.hr

Odabrao: prim. dr. Oto Kraml

 

No Comments

Post A Comment